Logo

X

Postavljen solarni sustav za navodnjavanje jezera Zidine

Općina Čepin već tradicionalno organizirat će besplatni ručak za posjetitelje, a u najavi je i turnir u ribolovu za djecu, koji će se odvijati na revitaliziranom jezeru

S prvim danima proljeća i buđenjem prirode “probudile” su se i čepinske Zidine. Osim izletnika, na sportsko-rekreacijskom  centru Zidine u Čepinu, možda i najljepšoj lokaciji za druženje u prirodi, svakodnevno se može susresti i ribiče.

Zelena oaza

Jezerom Zidine upravlja ribolovna udruga UŠR RVIBDR Čepin – Ivanovac, koja se ovdje bavi rekreacijskim ribolovom i okuplja dvadesetak članova. Ova udruga  posljednjih je godina imala velikih problema s navodnjavanjem ribnjaka, a troškovi energenata za navodnjavanje bili su previsoki. Svjedoci smo i velikih klimatskih promjena koje dodatno otežavaju održavanje adekvatne razine vode u ribnjaku.

Općinski načelnik Dražen Tonkovac intervenirao je kako bi se spriječilo isušivanje ribnjaka. Naime, Općina Čepin financirala je solarni sustav navodnjavanja koji je postavljen proteklog vikenda i putem kojeg se jezero već počelo navodnjavati.

– Tako će ova zelena oaza ostati očuvana korištenjem obnovljivih izvora energije. Zidine su postale pravi mali raj za izletnike, pogotovo za obitelji s djecom.  Općina Čepin kontinuirano se brine i o očuvanju i obnovi ovog sve posjećenijeg izletišta. Uz postojeću nadstrešnicu, prošle je godine na Zidinama obnovljeno dječje igralište, dodane su nove dječje sprave za igru, postavljena su dva nova roštilja, betonski koševi za smeće, a okoliš se kontinuirano uređuje – navodi općinski načelnik Dražen Tonkovac.

Osim spomenutih radova, u  pripremi je, nastavlja, i postavljanje još dvaju velikih roštilja. Nadalje, Udruga UŠR RVIBDR  Čepin – Ivanovac uredila je i kućicu na Zidinama.

– Zidine su mještanima dobro poznate po dugogodišnjoj tradiciji proslave Praznika rada što godinama organizira Općina Čepin i svim posjetiteljima osigurava besplatan grah za ručak. Tradicija se nastavlja pa će tako i ove godine na Praznik rada Općina Čepin organizirati besplatni ručak posjetiteljima. No u najavi je i turnir u ribolovu za djecu, koji će se odvijati na revitaliziranom jezeru – otkriva načelnik Tonkovac.

Obnova utvrde

A u neposrednoj blizini Zidina nalazi se utvrda Kolođvar, koja će također dobiti novo ruho. Korođgrad ili Kolođvar podigla je obitelj Korogy na mjestu rimske utvrde, oko 1250. godine, za obranu od najezde Tatara. Sama  tvrđava Korog u spisima se spominje 1290. Utvrda je kao sojenica od tvrdog građevinskog materijala sagrađena na sjeveroistočnom dijelu korogyvarskog rita – poznate
depresije koja se smjestila između Čepina, Vuke, Dopsina, Hrastina i Ernestinova. Cilj obnove utvrde  Kolođvar je aktiviranje povijesnog identiteta u sadašnjosti, obogaćivanje lokalne turističke ponude i prenošenje kulturnih vrijednosti u budućnost.

Posebnu će zanimljivost donijeti gradnja tematskog viteškog zabavnog parka i kampa. Projekt uključuje i mobilnu pozornicu za koncerte i različite manifestacije. Uredit će se, nadalje, prodajno-prezentacijski prostori  od prirodnog materijala za izlaganje suvenira te tradicionalnih i lokalnih proizvoda.

Najčitanije

FOTO Čepinski suncokreti 2018 (petak)

FOTO Čepinski suncokreti 2018 (subota)

20. Jubilarni Čepinski suncokreti

FOTO 19. Čepinski suncokreti – PETAK

FOTO Turnir u boćanju

VIŠE IZ KATEGORIJE Općina Čepin

Vrijedna donacija vatrogasnim društvima u Općini Čepin

U srijedu, 16.08.2023. godine tvrtka PRO-REZ j.d.o.o. iz Čepina donirala je lančane motorne pile Husqvarna 450 Dobrovoljnim vatrogasnim društvima...

Općina Čepin obilježava 30 godina uz bogat program

Općina Čepin osnovana je 1993. godine. Prvi hrvatski balet “Jela” Bele pl. Adamovića Čepinskog praizveden je 1898. godine. Povodom...

FOTO Proljetni festival u Čepinu

Proljetni festival u Čepinu se održao 22. travnja 2023., u subotu. Na trgu koji je od 09:00 sati bio okupan

Proljetni festival u Čepinu

Proljetni festival u Čepinu održat će se 22. travnja 2023., u subotu. Na trgu koji će od 09:00 sati biti