Logo

X

Postavljen solarni sustav za navodnjavanje jezera Zidine

Općina Čepin već tradicionalno organizirat će besplatni ručak za posjetitelje, a u najavi je i turnir u ribolovu za djecu, koji će se odvijati na revitaliziranom jezeru

S prvim danima proljeća i buđenjem prirode “probudile” su se i čepinske Zidine. Osim izletnika, na sportsko-rekreacijskom  centru Zidine u Čepinu, možda i najljepšoj lokaciji za druženje u prirodi, svakodnevno se može susresti i ribiče.

Zelena oaza

Jezerom Zidine upravlja ribolovna udruga UŠR RVIBDR Čepin – Ivanovac, koja se ovdje bavi rekreacijskim ribolovom i okuplja dvadesetak članova. Ova udruga  posljednjih je godina imala velikih problema s navodnjavanjem ribnjaka, a troškovi energenata za navodnjavanje bili su previsoki. Svjedoci smo i velikih klimatskih promjena koje dodatno otežavaju održavanje adekvatne razine vode u ribnjaku.

Općinski načelnik Dražen Tonkovac intervenirao je kako bi se spriječilo isušivanje ribnjaka. Naime, Općina Čepin financirala je solarni sustav navodnjavanja koji je postavljen proteklog vikenda i putem kojeg se jezero već počelo navodnjavati.

– Tako će ova zelena oaza ostati očuvana korištenjem obnovljivih izvora energije. Zidine su postale pravi mali raj za izletnike, pogotovo za obitelji s djecom.  Općina Čepin kontinuirano se brine i o očuvanju i obnovi ovog sve posjećenijeg izletišta. Uz postojeću nadstrešnicu, prošle je godine na Zidinama obnovljeno dječje igralište, dodane su nove dječje sprave za igru, postavljena su dva nova roštilja, betonski koševi za smeće, a okoliš se kontinuirano uređuje – navodi općinski načelnik Dražen Tonkovac.

Osim spomenutih radova, u  pripremi je, nastavlja, i postavljanje još dvaju velikih roštilja. Nadalje, Udruga UŠR RVIBDR  Čepin – Ivanovac uredila je i kućicu na Zidinama.

– Zidine su mještanima dobro poznate po dugogodišnjoj tradiciji proslave Praznika rada što godinama organizira Općina Čepin i svim posjetiteljima osigurava besplatan grah za ručak. Tradicija se nastavlja pa će tako i ove godine na Praznik rada Općina Čepin organizirati besplatni ručak posjetiteljima. No u najavi je i turnir u ribolovu za djecu, koji će se odvijati na revitaliziranom jezeru – otkriva načelnik Tonkovac.

Obnova utvrde

A u neposrednoj blizini Zidina nalazi se utvrda Kolođvar, koja će također dobiti novo ruho. Korođgrad ili Kolođvar podigla je obitelj Korogy na mjestu rimske utvrde, oko 1250. godine, za obranu od najezde Tatara. Sama  tvrđava Korog u spisima se spominje 1290. Utvrda je kao sojenica od tvrdog građevinskog materijala sagrađena na sjeveroistočnom dijelu korogyvarskog rita – poznate
depresije koja se smjestila između Čepina, Vuke, Dopsina, Hrastina i Ernestinova. Cilj obnove utvrde  Kolođvar je aktiviranje povijesnog identiteta u sadašnjosti, obogaćivanje lokalne turističke ponude i prenošenje kulturnih vrijednosti u budućnost.

Posebnu će zanimljivost donijeti gradnja tematskog viteškog zabavnog parka i kampa. Projekt uključuje i mobilnu pozornicu za koncerte i različite manifestacije. Uredit će se, nadalje, prodajno-prezentacijski prostori  od prirodnog materijala za izlaganje suvenira te tradicionalnih i lokalnih proizvoda.

VIŠE IZ KATEGORIJE Općina Čepin

FOTO Delegacija općine Čepin na 54. Festivalu mimoza u Herceg Novom

Na poziv predsjednika pobratimske Općine Herceg Novi, Stevana Katića, delegacija Općine Čepin na čelu s općinskim načelnikom Draženom...

FOTO Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Općina Čepin obilježila je Dan pobjede i  domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. U Čepinskim Martincima, na Trgu palih branitelja,

Javni natječaji za prijam u radni odnos u vrtiću Zvončić Čepin

Općina Čepin je objavila javne natječaje u prijam u radni odnos 22 osobe u Dječjem vrtiću Čepin a već sutra

FOTO Proljetni festival u Čepinu – velika ponuda cvijeća, Vrtlarica i Špiček oduševili brojne posjetitelje

Proljetni festival u Čepinu je u pravom smislu riječi bio pravo otkriće mnogobrojnim posjetiteljima koji su dolazili iz Osijeka, Đakova,