Logo

X

Odgoj kupusa i direktive EU i socijalno poduzetništvo i pogon za kiseljenje

<p>U Rackom kraju naći ćete najfiniji kupus za kiseljenje, a s njim ćete pak jesti najfiniju sarmu.</p>

Nezavisni kandidat za načelnika Ivo Zrno sa svojim zamjenicima i kandidatima za vijećnike je posjetio baku Nađ kako bi ponešto naučio o odgoju sjemena za istančanu, profinjenu i veoma cijenjenu sortu kupusa, poznatu i kao čepinski kupus.

– U našem planu i programu za Općinu Čepin bitnu stavku zauzima i čepinski kupus, što podrazumijeva očuvanje njegova sjemena, tzv. odgoja, sadnje, berbe te sve do manjeg pogona koji bi radio kiseljenje istog. – rekao je Ivo Zrno.

Kako je čepinski kupus nadaleko poznat zbog svoje fine strukture, mekanih i savitljivih listova, te malog bijelog korijena, idealan je za kiseljenje i naravno sarmu. Ovaj kupus, kako mještani Čepina tvrde, isključivo i jedino najbolje uspijeva u „Rackom kraju“. Tvrde da je stvar u zemlji i položaju odnosno padu. Nekada davno čepinski kupus je othranio nekoliko generacija obitelji, obukao ih, školovao, da im kruh u ruke, potvrdila nam je druga baka Anđa, koja nas je uputila u čuvanje sjemena i njegovo sakupljanje. Mnogi će primjetiti kako po „bašćama“ raste uljana repica koja je trenutno u punom cvatu. Međutim to nije uljana repica već čepinski kupus u cvatu. Glavica kupusa koja ostaje s korijenom u zemlji se na jesen zatrpava zemljom i u proljeće kupus tjera cvijet nalik uljanoj repici. Iz tog cvijeta nastaju male mahune u kojima se nalazi sjeme. Ta stara sorta sjemena je otporna i može zadržati klijavost i do 10 godina.

– Moram napomenuti kako se u zadnje vrijeme na „raznorazne“ načine tumače direktive Europsle unije o sjemenarstvu, stoga moram reagirati na činjenicu da imamo određenu autohtonu sortu kupusa, na čijoj zaštiti i brendiranju moramo poraditi. Naši sumještani trenutno uzgajaju čepinsku kupus isključivo za vlastite potrebe, a na tržnicama na bilo kojoj vrsti kupusa možete naći zataknuti natpis „čepinski kupus“, stoga preporučam oprez zbog pojave loših kopija. Osim toga htjela bih usmjeriti pažnju i mogućnost socijalnog poduzetništva prilikom uzgoja kupusa. Jer upravo ovako društveno odgovorno poslovanje, može donijeti uzgajivačima zaradu, ali i lokalnoj sredini dodanu vrijednost. Voljela bih kad bi sumještani u ovome pronašli izvor zapošljavanja i samoostvarenja. Posebno domaćinstva koja nemaju nikakvih drugih izvora prihoda, te za mnoga domaćinstva kao dodatni izvor prihoda. – poručila je mr.sc. Lara Liović-Nadaždi, kandidatkinja za zamjenicu načelnika nezavisne liste Ive Zrne.

www.jutrozasve.com

{gallery}kupus_galerija{/gallery}

Najčitanije

Baka Ema

FOTO 20. jubilarno Čepinsko čijalo

Svečano otvoren Centar za kulturu Čepin

VIŠE IZ KATEGORIJE Kultura

Predstava “Baka ima dečka” u Centru za kulturu Čepin

U organizaciji udruge Rame uz rame će se u Centru za kulturu Čepin u subotu 9. ožujka 2024. održati komedija “Baka

Projekt navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Čepina

Inicijalni sastanak na temu navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Čepina održan je prošlog tjedna u vijećnici Općine Čepin....

Provalio u kuću i otuđio razne predmete

Kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika I. PP Osijek s ispostavom Čepin utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 41-godišnjak...

Wholeness & Wellness hotel Materra, počeo je s radom

Jedan od novih projekata Žito grupe – Wholeness & Wellness hotel Materra, počeo je s radom. Hotel se nalazi u