Logo

X

KUD ‘Ivan Kapistran Adamović’

KUD ‘Ivan Kapistran Adamović’ Čepin osnovan je 28.studenog 2000.godine na inicijativu nekolicine zaljubljenika u starine i običaje. KUD nosi ime prema Čepinskom plemenitašu i veleposjedniku. Prema prvim zapisima, pohranjenim u Etnografskom muzeju u Osijeku, kulturno djelovanje započinje 1937. godine  pod okriljem udruge ‘Hrvatsko srce’. Pred sam početak II.svjetskog rata rad se prekida. Početkom 80-ih godina, KUD ponovo djeluje jedno kraće vrijeme  i njeguje pjesme i plesove svih naroda i narodnosti bivše države. Raspadom države raspada se i KUD.

Nakon svog osnutka, KUD vrlo brzo okuplja članove i odmah počinje sa intenzivnim radom uz pomoć stručnjaka različitih profila. U istraživanju nošnji našeg kraja pomogli su stručnjaci (etnolozi), a pjesme i plesovi su istraživani na terenu uz pomoć gđa. Vesne Dorušak. Rad sa plesačima bio je povjeren gđa. Ankici Lozančić. Dio instrumenata pronađen je u Čepinskim osnovnim školama, a dio je kupljen. Ubrzo je organizirana i prva manifestacija  ‘Čepinsko čijalo’. Prvi ozbiljni plesni koraci naučeni su pod vodstvom mlade glazbenice Anite Tomoković, a nakon njenog odlaska, plesni voditelj postaje Đuro Varganović.

Već te jeseni kreće i velika kulturna manifestacija ‘Čepinski suncokreti’ uz pokroviteljstvo Općine Čepin i IPK Tvornice ulja Čepin. Manifestacija traje više dana od kojih je najatraktivniji zadnji dan posvećen folkloru,  a navečer nastupaju poznate estradne zvijezde.

Početkom 2002. godine dolazi do značajnog preokreta u radu KUD-a, dolaskom umjetničkog voditelja Zorana Poljaka. KUD sve češće putuje u na svoje nastupe i izvan granica Hrvatske (Austrija, BIH).Te godine bilježi i svoj prvi nastup u koncertnoj dvorani  ‘Vatroslav Lisinski’ u Zagrebu.

KUD trenutno bilježi nešto malo više od 100 članova u četiri sekcije (folklorna, tamburaška, dječja i etno sekcija tj. Vezilje).Tamburašku sekciju vodi Ivan Draženović a dječju Jasmina Berki i Mihaela Mak.
 
2007. godine pobratimili smo se sa KUD-om ‘Brotnjo’ iz Čitluka  BIH. Kud se danas može pohvaliti sa osam plesnih točaka (Pjesme i plesovi iz Čepina, Ajde noga za nogom, Lika, Oj da mi je ići u svatove Baranja, Srijem , Posavina i Kraljice tj. Ljelje), te dvije manifestacije koje su već postale tradicija (Čepinsko čijalo, Čepinski suncokreti).

Najčitanije

Baka Ema

FOTO 20. jubilarno Čepinsko čijalo

Svečano otvoren Centar za kulturu Čepin

Još jedna samouslužna autopraonica u Čepinu?

VIŠE IZ KATEGORIJE Arhiva novosti

Izbori 2013

Na ovom prostoru našeg portala, nudimo svim političkim opcijama mogućnost afirmativnog predstavljanja programa, aktivnosti ili političkih objava....

Priopćenje – prijevoz učenika – grad-OBŽ

Sukladno zahtjevu gradonačelnika Krešimira Bubala i župana Vladimira Šišljagića održana je  izvanredna sjednica Nadzornog odbora GPP-a. Od...

FOTO Eskalirao prosvjed učenika u Čepinu zbog cijene prijevoza, blokirani GPP-ovi autobusi

Dvjestotinjak učenika iz Čepina i njihovih roditelja prosvjedovalo je jutros u Čepinu zbog izjednačavanja redovne i učeničke cijene karata te...

FOTO – Čepinski suncokreti (subota i nedjelja)

Tisuće posjetitelja i brojne goste okupili su i ovaj put 12. Čepinski suncokreti, održani u dvorištu OŠ Vladimira Nazora, gdje