Logo

X

Knjižničarski ‘pogled u retrovizor’

<p>Početak nove poslovne godine obilježen je podvlačenjem crte pod prethodnu koja je u Knjižnici bila dinamična, intenzivna i, osim svakodnevnog redovitog rada, obilježena razvojem i lijepim aktivnostima.</p>

Knjižnična je redovita djelatnost precizan i već dobro uhodani mehanizam, dospijeće oko 1000 svezaka građe na police ritmično: od želje u dokumentu voditeljice nabave, preko narudžbe i obrade do knjige na polici i katalogu Knjižnice. A onda tek započinje životna avantura svake knjige…

Struktura nabave ovisi ponajprije o potrebama korisnika te smjernicama nabavne politike utemeljenim na misiji Knjižnice, ali i o nacionalnoj nakladničkoj produkciji i trenutnom stanju na tržištu. Osim kupovine, razvoju fonda značajno doprinosi Otkup Ministarstva kulture RH kao i darovi građana, udruga, ustanova i tvrtki. Zahvaljujući tom modelu, u strukturi prinovljene građe dominira lijepa književnost domaćih i stranih autora, stručna i popularno-znanstvena literatura, stripovi, kao i knjige za djecu i slikovnice. Postavljeni cilj i zadatak za dalji razvoj fonda jest pojačana nabava neknjižne građe (multimedije za djecu, elektroničke građe, zvučnih knjiga, filmova, glazbene građe i sl.) i periodike.

Sve su to razlozi zbog kojih su police popunjene te postoji stalna potreba za novim kvadratima, policama, odjelima. A 2016.-a će godina ostati zapamćena kao prekretnica u kojoj su učinjeni pomaci na tom planu: cijela je godina obilježena opremanjem prostora novim namještajem.

Nakon građevinske adaptacije i proširenja 2015. godine, siječanj je prošao u ritmu opremanja Čitaonice. Uz postojeći namještaj koji je bio u iskoristivom stanju, iz vlastitih je sredstava dokupljeno polica i stolova u vrijednosti od 20.000,00 kuna, korisnicima su na raspolaganju 4 nova prijenosna računala, a prostor je tijekom godine korišten za raznovrsne programe. Čast prvog korištenja novouređene Čitaonice pripao je čitateljskom klubuKljučČ“ za siječanjskog susreta, a u veljači je klub proslavio svoj prvi rođendan.

U drugom su se dijelu godine bavili opremanjem Posudbenog odjela za odrasle novim policama kao i uređenjem Posebnih zbirki (Zavičajna zbirka, legat Hrvatske narodne čitaonice Matija Gubec, Rara i sl.) ukupne vrijednosti 245.000,00kuna (Ministarstvo kulture RH 200.000,00; Općina Čepin 30.000,00 i vlastita sredstva 15.000,00). Treba naglasiti da je ormar u kojem je smješten legat restauriran i dopunjen restauriranim stolićem i stolicom što čini lijepu i skladnu cjelinu povijesnog naslijeđa koje brižno čuvaju generacijama koje dolaze. Nabavljeni su profesionalni nosači oznaka na policama, što će i osoblju i korisnicima olakšati snalaženje u labirintu polica i knjiga. Čitaonica je dopunjena izložbenom vitrinom i stolicama, a Odjel za djecu i mlade dvjema policama, kao i spremišni prostor, koji preostaje kao gorući problem za rješavanje u godinama koje dolaze. Iako je Knjižnica sada opremljena lijepim i funkcionalnim namještajem, kako je fond velik, police će vrlo brzo biti pretrpane i nužno je opremanje Spremišta profesionalnim policama, kompaktusima, čime će i ovaj problem dugoročnije riješiti.

Unatoč i usprkos aktivnostima oko uređenja, nije zanemarena programska djelatnost. Knjižnica je nastavila uspješnu suradnju s Dječjim vrtićem „Zvončić“ i svim skupinama omogućila grupne posjete, besplatan upis i korištenje građe. Posebno će pamtiti Maskenbal i Cvjetnicu u Knjižnici. Također su nastavili surađivati s objema čepinskim osnovnim školama i svim nastavnicima koji su izrazili želju za posjetom i suradnjom su to i omogućili. Kreativnost djece poticali su izložbama njihovih straničnika. Knjižničarke su i izašle iz svog prostora i održale zanimljiv i kreativan sat u OŠ V. Nazor.

Kako njeguju socijalnu osjetljivost, uključili su se i u zanimljivu akciju „Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke“ Hrvatskog saveza za rijetke bolesti. Već tradicionalno sudjeluju u akciji „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj, tuđe srce obraduj!“ povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga. Promovirali su knjigu Željka Garmaza „U Africi nije sve crno“ te tako sudjelovali u humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za izgradnju sportske dvorane u Ruandi. Instaliranjem platforme za osobe smanjene pokretljivosti Knjižnica je postala dostupna i ovoj osjetljivoj kategoriji stanovništva.

U suradnji s gospođom Anicom Puljek održana je uskrsna kreativna radionica izrade bušenih jaja te postavljena izložba Anicinih, različitim tehnikama stvaranih pisanica. U „Noći knjige“ održan je susret s književnicom za djecu Snježanom Babić Višnjić, kao i tradicionalni večernji koncert Udruge Pozitivni i sretni. U suradnji sa Šahovskim klubom Čepin provedena je još jedna „Mala školu šaha. Obilježavali su značajne datume i prigodne teme izložbama, provodili akcije besplatnog upisa, aktivnostima provodili nacionalnu kampanju „Čitaj mi“, prigodno obilježili Dane općine Čepin izložbom straničnika Jasminke Lončar, uspješno proveli još jedno „Ljeto u Knjižnici“ igraonicama i radionicama. U suradnji s udrugom Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) proveli su uvodnu radionicu robotike. Obilježili su Mjesec hrvatske knjige, organizirali čitateljski maraton, obilježili Dan hrvatskih knjižnica, a akcijom „55 knjiga za 55 godina rada Knjižnice“ darivali korisnicima 55 knjiga te tako obilježili 55. obljetnicu postojanja. U prosincu su organizirali radionicu izrade božićnih ukrasa od otpisanih knjiga i kreacijama okitili bor u Knjižnici. Mališane su razveselili kazališnom predstavomPismo djedu Mrazu“, a godina je završena opremanjem izložbenog prostora „Knjige & Slike vodilicama i adekvatnom rasvjetom. Prostor je svečano otvoren izložbom slika članova Likovne udruge Čepin „Knjigom & Slikom“. Bio je to događaj koji je objedinio više umjetnosti: književnost, slikarstvo i glazbu uz ugodnu atmosferu igre svjetlosti reflektora i svijeća, što ćemo svi, zasigurno, još dugo pamtiti.

Uspješno doprinose i razvoju struke omogućavanjem mladim kolegama stručno osposobljavanje za rad i polaganje stručnog ispita. Tokom godine su dvije polaznice završile obuku, a angažirali su još jednu kolegicu koja će u Knjižnici provesti gotovo cijelu 2017. godinu.

Osnaženi kadrovski, nadahnuti uređenim prostorom, inspirirani su za osmišljavanje i realizaciju raznovrsnih programa za sve sumještane koje pozivaju da prate mrežnu stranicu http://www.czk-cepin.hr , stranicu na Facebooku https://www.facebook.com/Knjiznica.Cepin , kao i pisane obavijesti te svojim dolascima opravdaju potrebu razvoja kulture u zajednici kao i težnju za većim interesom za knjigom i knjižnicom što je pokazatelj stupnja civilizacijskog razvoja i napretka nekog društva. Svi resursi su nam raspoloživi, samo ih trebamo iskoristiti. Iako je budućnost neizvjesna, jasno je što i dalje čini kvalitetan rad Knjižnice: kontinuirano nastojanje sumještanima osigurati dobre knjige, znanje, priče te kvalitetno provođenje slobodnog vremena i dokolice koje uključuje čitanje, ali i kreativnost u cjelini. Nadajmo se da ćemo (p)ostati dobri prijatelji i suradnici na životnom putu. Znate gdje je Knjižnica, navratite…

Voditeljica Knjižnice Marija Čačić, mag.bibl.et mag.educ.philol.croat.

Najčitanije

FOTO Čepinski suncokreti 2018 (petak)

FOTO Čepinski suncokreti 2018 (subota)

20. Jubilarni Čepinski suncokreti

FOTO 19. Čepinski suncokreti – PETAK

FOTO Turnir u boćanju

VIŠE IZ KATEGORIJE Kultura

[NAJAVA] 22. Čepinski suncokreti

Općina Čepin i KUD „I. K. Adamović“ Čepin, te brojne  udruge s područja Općine daruju svoje sumještane i drage nam

NAJAVA – (G)Astro Večer na Tvrđavi Kolođvar

U subotu 12.8.2023 od 16 sati na Tvrđavi Korođvar u Čepinu Udruga za razvoj zajednice KREAKTIVA provodi aktivnost pod nazivom

[FOTO/VIDEO] U Hrvatskoj se pojavili hobiti! Pogledajte vesele Slavonce koji su dobili sjajnu ideju za novi spot

Tamburaši Garavi već su poznati po maštovitim video spotovima, no ovaj su put otišli korak dalje i pretvorili se u

Općina Čepin obilježava 30 godina uz bogat program

Općina Čepin osnovana je 1993. godine. Prvi hrvatski balet “Jela” Bele pl. Adamovića Čepinskog praizveden je 1898. godine. Povodom...