Logo

X

[FOTO] Proljetnim sajmom otvoren Gospodarski centar OBŽ – najmoderniji sajamski prostor na istoku Hrvatske

Riječ je o kapitalnom strateškom projektu Osječko-baranjske županije vrijednom 9,5 milijuna eura, koji će osigurati novu poslovnu infrastrukturu i prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja, čime će značajno unaprijediti poduzetničku klimu te povećati gospodarsku vidljivost Županije, ali i cijele regije

Nakon samo 20 mjeseci od početka izgradnje, u Osijeku je danas (21. travnja 2023. godine) Proljetnim sajmom otvoren Gospodarski centar Osječko-baranjske županije. Riječ je o kapitalnom strateškom projektu Osječko-baranjske županije vrijednom 9,5 milijuna eura, koji će osigurati novu poslovnu infrastrukturu i prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja, čime će značajno unaprijediti poduzetničku klimu te povećati gospodarsku vidljivost Županije, ali i cijele regije. Investicija je financirana sredstvima Osječko-baranjske županije, Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te je izgrađena u partnerstvu s Gradom Osijekom.

– Izgradnjom Gospodarskog centra OBŽ nastavljamo niz kapitalnih infrastrukturnih investicija kojima stvaramo preduvjete za još snažniji gospodarski rast. Nakon Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće koji smo otvorili u veljači, Gospodarskim centrom zaokružujemo potporu poljoprivredi i gospodarstvu, a nastavljamo i s pripremom brojnih drugih projekata. Cilj nam je osnažiti gospodarsku aktivnost kao preduvjet otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja životnih uvjeta stanovnika istoka Hrvatske te povratka mladih obitelji. U kontinuitetu raste BDP na našem području, povećava se zaposlenost kao i broj novoosnovanih tvrtki i obrta, a sve je veći interes i stranih investitora za Osječko-baranjsku županiju – istaknuo je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Svečanosti otvorenja nazočili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, ministrica Marija Vučković, ministri Davor Filipović i Šime Erlić kao i brojni saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici te drugi uvaženi gosti.

– Ova investicija je prava greenfield investicija koja je pokazala sjajnu suradnju grada, županije, Vlade RH i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u vrijeme ministrice Tramišak i ministra Erlića. Predstoji nam privući dodatne domaće i strane investicije koja će osigurati nova radna mjesta za mlade obitelji. Nedavno smo otvorili dio Koridora VC kroz Baranju, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće Osječko-baranjske županije i vjerujem da će se investicijski val na istoku Hrvatske nastaviti i ubuduće i to uz podršku Vlade RH – poručio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te dodao kako je ovo godina realizacije kapitalnih projekata za Osječko-baranjsku županiju.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je prilikom svečanog otvorenja Gospodarskog centra OBŽ kako je izgradnja novog objekta i otvorenje sajma još jedna velika investicija Osječko-baranjske županije kojom se nastavlja kontinuirani pozitivan rast gospodarstva županije, a iznimno kvalitetnim upravljanjem Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom privlače se i nove investicije na istok Hrvatske.

Proljetni sajam, koji broji 170 izlagača iz zemlje i inozemstva na više od 2.500 m2 zatvorenog i 8.000 m2 otvorenog izložbenog prostora, posjetiteljima će nuditi svoje proizvode tijekom ovog vikenda, a Osječko-baranjska županija pripremila je i dodatni trodnevni program u suradnji s partnerima Regionalnim centrom kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Ekonomskim fakultetom i Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Udruženjem obrtnika Osijek i Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije.

– Čestitam županu Anušiću na ovom projektu koji je sufinanciran europskim novcem i uz podršku Grada Osijeka. Da rad Grada i Županije prepoznaju i izvan granica Hrvatske govore strane investicije, a Gospodarski centar koji je danas otvoren bit će vjetar u leđa svim gospodarskim aktivnostima na našem području – naglasio je gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić.

Osječko-baranjska županija kao predvodnica razvoja istoka Hrvatske, koja posljednjih godina bilježi sve bolje poslovne rezultate, ovom će investicijom stvoriti preduvjete za podizanje gospodarske vidljivosti regije i unaprjeđenje poduzetničke klime te će omogućiti razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, razvoj usluga poduzetničkih potpornih institucija za mala i srednja poduzeća te razvoj mreže poslovnih komunikacija.

Najčitanije

Plesne radionice u Suncu

Ljubav je na selu

VIŠE IZ KATEGORIJE Zanimljivosti

FOTO Proljetni festival u Čepinu

Proljetni festival u Čepinu se održao 22. travnja 2023., u subotu. Na trgu koji je od 09:00 sati bio okupan

Fit Gym u Čepinu, wellnes oaza i fitness u Čepinu

U Čepinu je otvoren novi vrhunsko opremljeni fitness centar – Fit Gym! A poseban je što u sklopu fitnessa nudi

Čista od mina Osječko-baranjska županija postaje vrhunska destinacija za lovni turizam

Lovni turizam i sigurnost posjetitelja na destinaciji bila je središnja tema danas (5. travnja 2023. godine) održanog radnog sastanka župana

Širokopojasni pristup internetu uskoro dostupan na području općina Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Šodolovci, Vladislavci i Vuka

U organizaciji Hrvatskog telekoma d.d. danas (10. veljače 2023. godine) u Hotelu Osijek u Osijeku održana je Početna konferencija projekta