Logo

X

FOTO 40. godina Florentinca

<p>U subotu 06.06.2015. udruga Florentinac je svečano obilježila 40 godina svoga postojanja. Uzgoj rasnih golubova, peradi, kunića i ptica pjevica u Čepinu ima veoma dugu tradiciju. Prvo društvo osnovano je u Čepinu 1975. godine naziv prve udruge je bio ‘Društvo za uzgoj golubova, ptica pjevica, peradi, kunića i ukrasnih ribica ‘Jedinstvo’ Čepin’.</p>

Društvo je osnovano na inicijativu nekoliko članova koji su bili članovi društva u Osijeku, ali su uvidjeli da u Čepinu postoji dovoljan broj uzgajivača da Čepin kao mjesto može imati svoje društvo.

Osnovan je inicijativni odbor koji su sačinjavali: Bogdan Bekić, Rudolf Marguš, Adam Prigl, Vilim Škarica i Vilim Lekšan, na čiju je inicijativu 9.11.1975. Godine u prostorijama NK Jedinstva Čepin uz prisustvo predstavnika mjesne zajednice Mate Marića. Broj članova društva je sve veći, a sve što su članovi društva imali bili su njihovi ljubimci i velika ljubav za uzgoj.

Zainteresirani za uzgoj rasnih životinja i rad u društvu bili su sljedeći članovi: Branko Tobijaš, Ferdo Marguš, Andrija Batrnek, Emil Vadnjak, Boško Miškić, Đuro Veber, Milan Koncoš, Emil Novak, Branko Jerinić, Tomislav Batrnek, Milenko Jovanović, Antun-Tuna Baranjec, Antun Đerki, Ivan Erdeg, Ignjo Batrnek, Ivan Erdeg ml., Stanko Brkić, Pospišil Mirkica, Skrenković Vlado, Batrnek Vlado i drugi. Društvo je registrirano 17.11.1975. godine.

Prvu izložbu uz veliku pomoć i razumijevanje članova DVD-a Čepin, u sali DVD-a organizirana je prva međugradska izložba koju je otvorio tadašnji predsjednik Mjesne zajednice Čepin dr. Ante Vuković uz prisustvo predstavnika općine Osijek, te predstavnika društveno-političkih i sportskih organizacija Čepina i velikog broja izlagača iz mnogih gradova Jugoslavije. Izložba je održana 4-6.2.1977. godine i izloženo je 436 golubova, 20 peradi, 18 kunića, 82 ptice i 11 egzota.

Iste godine od 11.11. do 13.11 u Čepinu je održana druga izložba na kojoj je dogovoreno da ubuduće postane tradicija da se izložbe u Čepinu održavaju druge nedjelje u 11 mjesecu ta tradicija očuvana je sve do 1991. 10.11.1990. je datum kada je u Čepinu održana posljednja izložba.

Godine 1988. i 1989.g. nastavilo se s izlaganjem širom Hrvatske i Jugoslavije te se osvajaju mnoge nagrade tada 1990. dolazi Domovinski rat te rad udruge prestaje. Tijekom rata udruga ostaje bez nekolicine članova i ponešto imovine. Završetkom Domovinskog rata 1995. godine dolazi do obnavljanja udruge. Uz pomoć osnivača udruge gosp. Marguša Rudike te još 4 nova člana Zvonko Sušenka, Prigl Robert, Stjepanović Ivica i Batrnek Drago obnavlja se udruga. Te se priprema godišnja skupština pozivaju se svi članovi bivši i svi uzgajivači u Čepinu te se s uspjehom održava godišnja skupština udruge s 30 članova gdje je doneseno nekoliko presudnih odluka.

Udruga se preimenuje i dobiva novi naziv Udruga za uzgoj malih životinja ‘FLORENTINAC’ te se tako i registrira. Na dužnost se imenuje predsjednik gosp. Zvonko Sušenka dopredsjednik Bajhard Emil na mjesto tajnika dolazi Kolarić Zlatko te blagajnu preuzima Ergović Blaž. Iste godine uz veliku pomoć općine Čepin i načelnika gosp. Mioča Mirona te uz svesrdnu pomoć gosp. Bagarić Joze udruga dobiva sredstva za nastavak rada te organizira prvu izložbu poslije rata 1995. godine te nastavlja tradiciju izložbi u Čepinu drugi tjedan u 11-tom mjesecu.

Svake daljnje godine udruga je rasla i kupovala novi inventar, sav novac se ulagao u obnovu eksporta i inventara te je uskoro i stiglo priznanje od Hrvatskog saveza te je Zvonko Sušenka postao član predsjedništva Hrvatskog saveza da bi svojim radom u udruzi potaknuo i niz novih projekata u uzgoju. Narednih godina odlazi se organizirano na izložbe širom Hrvatske gdje se osvajaju mnoge nagrade na županijskim i državnim izložbama. Svake sljedeće godine posjećuju se izložbe u Hrvatskoj. Izlaže se u Češkoj, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj te se stječu Nova iskustva u uzgoju malih životinja.

Dolaskom 2005. godine organizira se velika proslava 30 godina rada udruge, gdje se zaslužnim članovima dodjeljuju priznanja za njihov nesebičan rad u očuvanju uzgoja malih životinja u Čepinu.

Svečanom sjednicom, dodjelom priznanja zaslužnim članovima za 10 i 20 godina aktivnosti u udruzi te zaslužnim pojedincima izvan udruge, pokroviteljima i sponzorima, 2015 06.06. udruga obilježava 40. godina postojanja.

Općinski načelnik je u pozdravnom govoru prisutnima naglasio koliko cijeni predan rad udruge Florentinac i kako se osobno ponosi postignućima udruge i činjenici da je ista aktivna i uspješna i nakon 40. godina rada.

{gallery}florentinac_40_god{/gallery}

VIŠE IZ KATEGORIJE Zanimljivosti

(G)Astro večer uz promatranje Suza Sv. Lovre na utvrdi Korođvar

Tijekom popodneva i večeri 12.8.2022 od 18 sati na Tvrđavi Korođvar u Čepinu Udruga za razvoj zajednice KREAKTIVA provodi aktivnost

U Čepinu ovaj vikend 17. županijsko natjecanje orača

Županijsko natjecanje orača, 17. po redu, održat će se prvi puta u Čepinu, 16. srpnja 2022. godine na parceli OPG-a

FOTO Proljetni festival u Čepinu – velika ponuda cvijeća, Vrtlarica i Špiček oduševili brojne posjetitelje

Proljetni festival u Čepinu je u pravom smislu riječi bio pravo otkriće mnogobrojnim posjetiteljima koji su dolazili iz Osijeka, Đakova,

17. SALORI Sajam lova, ribolova i turizma i 24. MOTOMOBIL Sajam automobila i prateće industrije [PROGRAM]

Osječki sajam d.o.o. organizator je iznimno zanimljive i sadržajno bogate sajamske priredbe s temom lova, ribolova i turizma – 17.