Logo

X

Dani polja suncokreta – dobar urod suncokreta, cijena još nepoznata!

Devet sjemenarskih kuća jučer je na pokusnim poljima u blizini Čepina, u organizaciji IPK Tvornice ulja Čepin, predstavilo odlike 34 najnovija hibrida suncokreta. Na toj već tradicionalnoj manifestaciji, koju svake godine čepinska Uljara organizira za svoje kooperante i poslovne tvrtke, okupio se veliki broj uzvanika, među kojima i dr. Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije, dožupan Željko Kraljičak, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling, predstavnici Hrvatskog zavoda za poljoprivredno- savjetodavnu službu, Hrvatske gospodarske komore, seljačkih udruga te mnogi drugi.

Prestati biti sirovinska baza
Tom je prigodom župan Šišljagić rekao da je strateški plan Županije osigurati dovoljno kvalitetne sirovine i na zadovoljstvo proizvođača, ali i prerađivačke industrije na području Slavonije i Baranje da ona ne bude samo sirovinska baza za druge. Šišljagić je naveo i da sa zadovoljstvom može istaknuti da čepinska Uljara i u ovim teškim kriznim vremenima brine o kvaliteti proizvoda jer jedino dobar proizvod jamči i dobru budućnost.

Cijene niže nego lani
Stjepan Komar, direktor IPK Tvornice ulja Čepin, osvrnuo se i na aktulano stanje na tržištu uljarica, naglasivši da su žetva i prijam suncokreta počeli jučer, ali da još nisu zauzeli konačan stav oko njegove otkupne cijene.

– Otkupna cijena suncokreta, koji trenutno obećava dobre prinose, bit će između 1,30 do 1,50 kn /kg, što je manje nego lani kada je iznosila 2,30 kn/kg. Planiramo oko 40.000 tona suncokreta te još uslužno doraditi 22.000 tone. Što se tiče uljane repice, otkupit ćemo ukupno 17.000 tona, od čega je 5.000 tona od naših kooperanata. Cijena uljane repice ove je godine 1,75 kn/kg, što je znatno niže nego lani kada je bila 3,5 kn/kg, rekao je Komar, te dodao kako smatra da će ove godine za potrebe industrije biti dovoljno uljarica jer je suncokreta bilo zasijano na 26.000 ha a uljane repice na čak 30.000 ha.

Bez kreditiranja
Kakva će biti situacija s uljaricama i na koliko će se površina sijati u budućnosti, Stjepan Komar kaže da je to u ovim uvjetima teško prognozirati. – S obzirom na stanje odnosno ekonomsku krizu, IPK Tvornica ulja Čepin prvi put ove godine neće kreditirati niti ugovarati sjetvu uljane repice, kaže Komar.

U razgovoru s dr. Damirom Vrgočem iz Agrokora doznajemo da ni ta tvrtka prvi put ove godine neće kreditirati sjetvu uljane repice a, također, dodaje da neće kreditirati ni sjetvu pšenice. Vrgoč je dodao da je Agrokor, za razliku od čepinske Uljare, izišao s cijenom suncokreta i otkupljivat će ga za 1.50 kn/k, a soju po 2 kn/kg.

Glas Slavonije – Zdenka RUPČIĆ

Najčitanije

Baka Ema

FOTO 20. jubilarno Čepinsko čijalo

Svečano otvoren Centar za kulturu Čepin

Još jedna samouslužna autopraonica u Čepinu?

VIŠE IZ KATEGORIJE Arhiva novosti

Izbori 2013

Na ovom prostoru našeg portala, nudimo svim političkim opcijama mogućnost afirmativnog predstavljanja programa, aktivnosti ili političkih objava....

Priopćenje – prijevoz učenika – grad-OBŽ

Sukladno zahtjevu gradonačelnika Krešimira Bubala i župana Vladimira Šišljagića održana je  izvanredna sjednica Nadzornog odbora GPP-a. Od...

FOTO Eskalirao prosvjed učenika u Čepinu zbog cijene prijevoza, blokirani GPP-ovi autobusi

Dvjestotinjak učenika iz Čepina i njihovih roditelja prosvjedovalo je jutros u Čepinu zbog izjednačavanja redovne i učeničke cijene karata te...

FOTO – Čepinski suncokreti (subota i nedjelja)

Tisuće posjetitelja i brojne goste okupili su i ovaj put 12. Čepinski suncokreti, održani u dvorištu OŠ Vladimira Nazora, gdje