Logo

X

Zanimljivosti vezane uz režim ribolova

<p style='text-align: justify;'>Za 2013. na ribnjaku Stoppeldorf  može se riboloviti uz kupnju dnevne ulaznice po cijeni  od 30 kn.,a uz dnevnu kartu dozvoljen je ribolov na 3 štapa,te se svaki dodatni  naplaćuje 10 kn.

Sukladno naputku nadležnog inspektora,a u skladu sa Statutom udruge i Zakonu o udrugama,svi ribiči,kako bi mogli loviti na našem jezeru u tekućoj godini, OBAVEZNI su ispuniti Pristupnicu s izjavom  i kupiti godišnju ČLANSKU KARTU (30 kn). Moguća je kupovina i godišnje ribolovnice s kojom se,uz iste uvijete kao i s dnevnom, može loviti neograničen broj dana i noći u vremenu ,odnosno, periodu kada je ribnjak non-stop otvoren (od 01.ožujka do 01.studenog tekuće godine),a po cijeni od 600 kn.

Godišnja karta vrijedi također i za ribolov u predsezoni i podsezoni, ali uz režim prethodne provjere, da li ribnjak radi. Ulovljena babuška, pastati, deverike i ostala bijela riba se ne naplaćuje. Noćiti se može ISKLJUČIVO uz prethodnu najavu voditelju ribočuvarske službe i to na unaprijed određenim pozicijama. Cijena karte za noćenje također iznosi 30 kn. Noćiti se može i u Vip-zoni (pozicije 37,38,39 i 40), uz cijenu 150 kn/noć, bez obzira na broj ribiča, jer u takvim slučajevima aktivira se pomoćni ribočuvar koji dežura na navedenim pozicijama. Dozvoljeno je odnošenje šarana ili amura, uz važeće naknade i to do 4 kg, a preko 4 kg obavezno se mora pustiti nazad u vodu. Ostala ulovljena plemenita riba (smuđ i štuka) bez obzira na veličinu ulova mora obavezno ponijeti pa kod posjeta ribnjaku ribič treba najaviti svoju namjeru što kani loviti,a čuvar treba upozoriti članove na tu opciju, jer sva  ulovljena riba plaća se po važećem cjeniku vaganjem kod ribočuvarske kućice, a sredstva se uplaćuju u fond za poribljavanje. Dolaskom u ribolov, ribič je dužan obavjestiti ribočuvara o svojim namjerama u vezi ulovljene ribe (misli li nositi ulov ili ribu lovi i pušta), a u svrhu što učinkovitijeg nadzora i kontrole.

Ukoliko ipak prilikom ribolova dođe do oštećenja  ribe, ribočuvar pravi zapisnik te ribolovcu naplaćuje ukupnu težinu ribe, a ako je ribič oštećenje izazvao namjerno pravi se prijava. Ukoliko ribič stavi u čuvarku, s namjerom da je  ponese, ribu preko dozvoljene kilaže i pri tom je trajno ošteti ribočuvar će mu istu naplatiti po cijeni od 40 kn/kg i izreći mjeru OPOMENE, pred trajnu zabranu dolaska, ako se taj slučaj još jednom dogodi. Ribočuvar mora paziti da ribiči ne oštećuju ribu ili je oštećenu vraćaju u vodu, a kad to uoče dužni su protiv ribiča praviti prijavu. U tu svrhu svaki ribič je dužan imati propisani podmetače za ribu čije su dimenzije min 90x 70, a debljina spužve 3 cm, a ako je nemaju mogu ih iznajmiti po cijeni od 10 kn kod ribočuvara,također, a zbog velikih primjeraka šarana, ali i ostale ribe, svaki ribič mora imati propisani meredov minimalnih dimenzija 70×70 cm za prihvat ribe.

Na snazi ostaje u cijelosti dosadašnji pravilnik o kućnom redu na ribnjaku, s posebnim naglaskom i apelom da ribiči i posjetioci paze na čistoću, te ne ostavljaju smeće za sobom. U svrhu edukacije ostalih ribiča tehnikama modernog šaranskog ribolova,ophođenju s ulovom,čuvanju okoliša i sačuvanju ribljeg fonda,čuvarima pomažu članovi Šaranaške sekcije,a to su ujedno i njena temeljna načela. Za sezonu 2013.godinu u jezero je ubačeno 2012.g do sada 20-tak  šaranskih matica od 10-18  kg, a očekuje ,po najavama dobavljača, ubacivanje, do početka sezone još kapitalne ribe od 15-20 kg. Poribljavanje konzumnim bezljuskavim šaranom veličine od 2,5-3,0 kg  u količini od cca 1000 kg obaviti će se u veljači 2013.god.pred početak ribolovne sezone.

ČISTO I BISTRO!

Voditelj ribočuvarske službe i općih poslova
                                                             
Ivica Vanđa

Najčitanije

Plesne radionice u Suncu

Ljubav je na selu

VIŠE IZ KATEGORIJE Sport

Osječanin Marin Županović prvak Hrvatske u paraatletici

Na nedavno održanom paraatletskom natjecanju ‘Cro Open 2023’ u Puli, sudjelovalo je više od 140 natjecatelja iz devet država, a

Fit Gym u Čepinu, vrhunski fitness centar s opuštajućim wellness sadržajem

U Čepinu je nedavno otvoren novi vrhunsko opremljeni fitness centar – Fit Gym! A poseban je što u sklopu fitnessa

Čepinčanka Patricija Kladarić uspješna sportašica u AK Slavonija Žito

15-godišnjakinja čepičanka Patricija Kladarić već 5 godina trenira atletiku u Atletskom klubu Slavonija-Žito. Osvajačica je brojnih medalja, a...

FOTO novi fitness i Wellness oaza u Čepinu – FIT GYM

Ulaskom na osječku 129 u Čepinu kod naše poznate Autopraonice ugledat ćete novu zgradu u kojoj će vas odmah na