Logo

X

Svečano otvoren Centar za kulturu Čepin

U razdoblju provedbe projekta ovaj novi Centar za kulturu svjedočanstvo je kako je europskim i vlastitim sredstvima našoj sredini omogućen razvoj turizma i lokalne ponude u sklopu manifestacija koje čuvaju kulturnu baštinu Šokaca i nude bogatu etno i gastronomsku ponudu općine Čepin.

U petak, 22. veljače 2019.  u 14:00 sati svečano je otvoren novoizgrađeni Centar za kulturu Općine Čepin.

 

Na samom početku svečanosti općinski načelnik Dražen Tonkovac pozdravio je sve, kako je rekao, drage goste i drage prijatelje riječima:

 

“Na prošlogodišnjem, 18. Čepinskom čijalu obećao sam da će do sljedećeg čijala biti dovršen Centar za kulturu. Osobito mi je zadovoljstvo pozdraviti vas danas ovdje, nekoliko sati prije početka 19.og Čepinskog čijala!”

 

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektu, počevši od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, partnerima iz Mađarske, projektantima, izvođačima i svim ostalim aktivnim sudionicima našeg projekta. Načelnik Tonkovac istaknuo je kako se ovakvi projekti ne prijavljuju na obrascu od dva tri-papira, te da su potrebni sati, dani i mjeseci rada da bi se uopće napisao projekt. Zanimljiva je činjenica da je projektna dokumentacija koju je Općina Čepin predala za svoj dio projekta težila doslovno 12 kg i bila zapakirana u tri kutije! “Opet smo dokazali da timski rad dovodi do vrhunskih rezultata. Uz tim ljudi koji imam kraj sebe, samo je nebo granica. Sve ovo radimo da svojim mještanima poboljšamo kvalitetu života u općini Čepin. I zato što volimo općinu Čepin”.

 

Zamjenik gradonačelnika grada Mohača, gospodin Aron Cserdi, u svom obraćanju čestitao je Općini Čepin kao partneru na projektu, što je dovršila projekt u predviđenom roku. Dodao je, također, kako se nada da će se suradnja i prijateljski odnos između grada Mohača i  Čepina nastaviti i nakon realizacije projekta s obje strane.

 

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović Lac također je u svom govoru čestitao načelniku Draženu Tonkovcu i ostalim sudionicima u projektu na uspješnoj realizaciji projekta izgradnje Centra za kulturu.

 

Program su svojim nastupom uveličala djeca  KUD-a „I.K.Adamović“. Na samom završetku svečanosti, načelnik Dražen Tonkovac simboličnom predajom ključeva Centra za kulturu predsjedniku KUD-a „I. K. Adamović“, gospodinu Antunu Blaževiću, predao je prostorije Centra na korištenje KUD-u. Po iskazanim interesima i u skladu s rasporedom i obvezama KUD-a Ivan Kapistran Adamović, moći će je koristiti i  druge plesne skupine.

 

Centar za kulturu izgrađen je i rekonstruiran uz pomoć INTERREG V-A HUNGARY-CROATIA COOPERATION PROGRAMME 2014-2020.

 

Projekt naziva „Pretvaranje kulturnog naslijeđa „Šokaca“ u turističku atrakciju Šokci“ prvi je takav projekt u turizmu koji je sufinanciran iz navedenog fonda za razvoj turističke atrakcije na temeljima šokačke tradicionalne baštine. Razvijao se uz prekograničnu suradnju s gradom Mohačom iz Mađarske.

 

Ovim projektom omogućeno je redizajniranje i obnova derutnog i zastarjelog Centra za kulturu u Čepinu sa svom infrastrukturnom opremom, te je nabavljena oprema u vidu tradicionalnih narodnih nošnji i instrumenata, pozornica, interaktivna oprema i namještaj za prostorije.

 

Tijekom trajanja projekta održane su dvije manifestacije u Čepinu – Čepinsko čijalo 2018. i Čepinski suncokreti 2018., kada je ostvarena suradnja s Mohačkom čitaonicom Šokaca u Mohaču, te je čepinski KUD „I.K.Adamović“ gostovao na brojnim manifestacijama u sklopu projekta koje su se održavale u Mohaču.

 

U razdoblju provedbe projekta ovaj novi Centar za kulturu svjedočanstvo je kako je europskim i vlastitim sredstvima našoj sredini omogućen razvoj turizma i lokalne ponude u sklopu manifestacija koje čuvaju kulturnu baštinu Šokaca i nude bogatu etno i gastronomsku ponudu općine Čepin.

VIŠE IZ KATEGORIJE Lokalna zajednica

SAJAM RUKOTVORINA I TRADICIJSKIH OBRTA – POZIV IZLAGAČIMA

Sajam rukotvorina i tradicijskih obrta održat će se 01. i 02. listopada ove godine, kao i 20. Čepinski suncokreti. Mjesto

Čepinska knjižnica slavi 60 godina postojanja

Knjižničnu su djelatnost u Čepinu paralelno provodile dvije knjižnice: Knjižnica Centra za kulturu “Polet” Čepin i Hrvatska čitaonica...

FOTO 20. jubilarno Čepinsko čijalo

Ove godine 20. obljetničko Čepinsko Čijalo održalo se u prekrasnom novom prostoru Kulturnog centra Čepin.   Uz domaćine, KUD I.

Otvorena skupna izložba slika članova Likovne udruge Čepin

Zahvaljujući uspješnoj suradnji s Likovnom udrugom Čepin, upriličeno je svečano otvorenje skupne izložbe slika članova Likovne udruge Čepin....