Logo

X

Svečano otvoren Centar za kulturu Čepin

U razdoblju provedbe projekta ovaj novi Centar za kulturu svjedočanstvo je kako je europskim i vlastitim sredstvima našoj sredini omogućen razvoj turizma i lokalne ponude u sklopu manifestacija koje čuvaju kulturnu baštinu Šokaca i nude bogatu etno i gastronomsku ponudu općine Čepin.

U petak, 22. veljače 2019.  u 14:00 sati svečano je otvoren novoizgrađeni Centar za kulturu Općine Čepin.

 

Na samom početku svečanosti općinski načelnik Dražen Tonkovac pozdravio je sve, kako je rekao, drage goste i drage prijatelje riječima:

 

“Na prošlogodišnjem, 18. Čepinskom čijalu obećao sam da će do sljedećeg čijala biti dovršen Centar za kulturu. Osobito mi je zadovoljstvo pozdraviti vas danas ovdje, nekoliko sati prije početka 19.og Čepinskog čijala!”

 

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektu, počevši od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, partnerima iz Mađarske, projektantima, izvođačima i svim ostalim aktivnim sudionicima našeg projekta. Načelnik Tonkovac istaknuo je kako se ovakvi projekti ne prijavljuju na obrascu od dva tri-papira, te da su potrebni sati, dani i mjeseci rada da bi se uopće napisao projekt. Zanimljiva je činjenica da je projektna dokumentacija koju je Općina Čepin predala za svoj dio projekta težila doslovno 12 kg i bila zapakirana u tri kutije! “Opet smo dokazali da timski rad dovodi do vrhunskih rezultata. Uz tim ljudi koji imam kraj sebe, samo je nebo granica. Sve ovo radimo da svojim mještanima poboljšamo kvalitetu života u općini Čepin. I zato što volimo općinu Čepin”.

 

Zamjenik gradonačelnika grada Mohača, gospodin Aron Cserdi, u svom obraćanju čestitao je Općini Čepin kao partneru na projektu, što je dovršila projekt u predviđenom roku. Dodao je, također, kako se nada da će se suradnja i prijateljski odnos između grada Mohača i  Čepina nastaviti i nakon realizacije projekta s obje strane.

 

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović Lac također je u svom govoru čestitao načelniku Draženu Tonkovcu i ostalim sudionicima u projektu na uspješnoj realizaciji projekta izgradnje Centra za kulturu.

 

Program su svojim nastupom uveličala djeca  KUD-a „I.K.Adamović“. Na samom završetku svečanosti, načelnik Dražen Tonkovac simboličnom predajom ključeva Centra za kulturu predsjedniku KUD-a „I. K. Adamović“, gospodinu Antunu Blaževiću, predao je prostorije Centra na korištenje KUD-u. Po iskazanim interesima i u skladu s rasporedom i obvezama KUD-a Ivan Kapistran Adamović, moći će je koristiti i  druge plesne skupine.

 

Centar za kulturu izgrađen je i rekonstruiran uz pomoć INTERREG V-A HUNGARY-CROATIA COOPERATION PROGRAMME 2014-2020.

 

Projekt naziva „Pretvaranje kulturnog naslijeđa „Šokaca“ u turističku atrakciju Šokci“ prvi je takav projekt u turizmu koji je sufinanciran iz navedenog fonda za razvoj turističke atrakcije na temeljima šokačke tradicionalne baštine. Razvijao se uz prekograničnu suradnju s gradom Mohačom iz Mađarske.

 

Ovim projektom omogućeno je redizajniranje i obnova derutnog i zastarjelog Centra za kulturu u Čepinu sa svom infrastrukturnom opremom, te je nabavljena oprema u vidu tradicionalnih narodnih nošnji i instrumenata, pozornica, interaktivna oprema i namještaj za prostorije.

 

Tijekom trajanja projekta održane su dvije manifestacije u Čepinu – Čepinsko čijalo 2018. i Čepinski suncokreti 2018., kada je ostvarena suradnja s Mohačkom čitaonicom Šokaca u Mohaču, te je čepinski KUD „I.K.Adamović“ gostovao na brojnim manifestacijama u sklopu projekta koje su se održavale u Mohaču.

 

U razdoblju provedbe projekta ovaj novi Centar za kulturu svjedočanstvo je kako je europskim i vlastitim sredstvima našoj sredini omogućen razvoj turizma i lokalne ponude u sklopu manifestacija koje čuvaju kulturnu baštinu Šokaca i nude bogatu etno i gastronomsku ponudu općine Čepin.

Najčitanije

Svečano otvoren Centar za kulturu Čepin

FOTO Čepinski suncokreti (nedjelja)

VIŠE IZ KATEGORIJE Zanimljivosti

Prva ovogodišnja Večer vina i umjetnosti u Osijeku

Dolazi nam večer koja će obasjati Osijek poput zvijezda na vedrom nebu. U toplini proljetnog sutona, Turistička zajednica Osječko –

Predstava “Baka ima dečka” u Centru za kulturu Čepin

U organizaciji udruge Rame uz rame će se u Centru za kulturu Čepin u subotu 9. ožujka 2024. održati komedija “Baka

[FOTO] Održano još jedno Čepinsko Čijalo

Čepinsko Čijalo vraća u život stari običaj naših starih koji su se u hladne zimske dane okupljali i družili uz

[NAJAVA] 22. Čepinsko čijalo

Manifestacija koja 22. godine opstaje pokušavajući spasiti od zaborava tradicijske običaje – čijanje perja. Ekipa, koja je ove godine...