Logo

X

Revija hrvatskog filma i videostvaralaštva u Đakovu

<p style='text-align: justify;'>Završena je 44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva. Dogodine u Puli. U petak u 19 sati prvom projekcijskom u okviru natjecateljskog programa počela je 44. Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva, završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog i videostvaralaštva u Hrvatskoj. 44. revija održala se u Đakovu u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto kino kluba Đakovo.

Tako je Đakovo ovaj vikend bilo ne samo srce Slavonije, već i srce hrvatskog amaterskog filma! Na početku programa gotovo popunjenoj dvorani Centra za kulturu Đakovo obratili su se u ime organizatora Damir Tomić, predsjednik Foto kino kluba Đakovo i Marija Ratković ispred Hrvatskog filmskog saveza, Dragan Milec, dopredsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, dok je Reviju službeno otvorila Dragica Zgrabec, potpredsjednica Hrvatskog sabora. U svojim kratkim govorima svi se složili da rekordna brojka od 159 prijavljenih filmova itekako ulijeva nadu u budućnost ove Revije, koju čine možda i najveći zaljubljenici u film – oni kojima to nije profesija, već entuzijastična razbibriga (mahom kinoklubaši i samostalni autori), te budući filmski naraštaj – talentirani studenti umjetničkih akademija na pragu profesionalne karijere.

Publika je u petak osim dvije revijske projekcije pogledala i pet filmova iz arhive Foto kina kluba Đakovo koji ove godine slavi 61 godinu postojanja. Slučajno ili ne, upravo je i 61 film u službenom revijskom programu. Bilo se interesantno vratiti u 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća te gledati prve filmske korake Đakovačkih filmaša Nade Varšave, Steve Tosenbergera i drugih koji su u svojim ostvarenjima tematizirali etnološke elemente: važnost pletenice u životu slavonske djevojke, priču o legendardnom opančaru, ukrašavanje tikvica… Sve su to možda zaboravljene, ali svakako vrijedne etnološke figure.

Subota je pak počela iznimno aktivno. U devet sati održan je okrugli stol na temu Organizacija Revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva: kako dalje? u okviru kojegasu se sudionici osim pitanja same Revije dotaknuti i problematike rada kinoklupske scene, koja je i dan danas vrlo aktivna u hrvatskom (ne)profesijskom filmskom stvaralaštvu. Sudionici Revije, kojih je u Đakovo pristiglo pedesetak, posjetili su i Vinariju u Mandićevcu, degustirali vrhunska đakovačka vinate posjetili Ergelu Đakovo, a popodnevni sati bili su rezervirani za revijske projekcije.

Javnim žiriranjem jučer u 11 sati prema pravilima UNICE i dodjelom nagrada zatvorena je 44. Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva. Žiri u sastavu Staša Čelan, filmski i TV montažer, Čejen Černić i Zvonimir Jurić, oboje filmski i TV redatelji, Leonida Kovač, filmska kritičarka i teoretičarka umjetnosti, te Damir Tomić, predsjednik FKK Đakovo i dugogodišnji sudionik revija stoički je podnio težak zadatak i od 61 filmova uvrštenih u natjecateljski program Revije odabrao 15 najboljih, koji možete pogledati u nastavku. Svaki nagrađeni film dobio je diplomu i posebnu nagradu domaćina, ciglicu po uzoru na onih 7 milijuna ugrađenih u poznatu Đakovačku katedralu. Evidentno je da su se ove godine posebno istaknuli studenti Akademije dramske umjetnosti čijih se šest ostvarenja našlo među petnaest spomenutih.

Cijelu ceremoniju zaključio je Marko Zdravković Kunac iz Pulske filmske tvornice, domaćin sljedeće, 45. revije. Marko je čestitao organizatorima Hrvatskom filmskom savezu i Foto kino klubu Đakovo na još jednom uspješnom revijskom izdanju i pozvao sve autore da se pridruže 45. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva koja se održava od 22. do 24. studenog 2013. godine u Puli!

PRVA NAGRADA
Ja sam svoj život posložila, a: Sonja Tarokić, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb
C Z P, a: Aleksandar Muharemović, VK Mursa, Osijek
DRUGA NAGRADA
8’22”, a: Leona Kadijević, Zagreb
Goli sati, a: Igor Bezinović, Akademija dramske umjetnost, Zagreb
Lignje, a: Tonći Gaćina, Kino Klub Split, Split
Prva dama Dubrave, a: Barbara Vekarić, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb
Site Selection, a: Mare Šuljak, Kinoklub Zagreb, Zagreb
TREĆA NAGRADA
Barefoot, a: Vjeran Vukašinović, Kinoklub Zagreb, Zagreb
Finuli su Mare bali, a: Natko Stipaničev, ALU, Zagreb
Ne vjeruj nikome / Trust no one, a: Luka Čurčić, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb
Šljokice, a: Marina Burolo, Umag
SPECIJALNA DIPLOMA
Jazavci, a: Luka Tokić, Blank, Zagreb
Long Banana, a: Jurica Hižak, Udruga Trash, Varaždin
Mima i Marta – aktivistički ljubavni film, a: Damir Radić, Sanja Ribičić Radić , samostalni autor, Zagreb
Noir promo, a: Lana Zaninović, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb
Posebno zanimljiva publici i autorima u Đakovu, bila je nagrade publike. Ovo je prvi puta kako je domaćin Revije u izbor nagrađenih filmova uključio i publiku. Nagrađeni film dobio je poseban poklon ispunjen slavonskim delicijama.
NAGRADA PUBLIKE  Fotoni prošlošti, a: Željko Radivoj, Kinoklub Zagreb

Najčitanije

3. Ljeto tehnike u Čepinu

VIŠE IZ KATEGORIJE Zanimljivosti

Prva ovogodišnja Večer vina i umjetnosti u Osijeku

Dolazi nam večer koja će obasjati Osijek poput zvijezda na vedrom nebu. U toplini proljetnog sutona, Turistička zajednica Osječko –

Predstava “Baka ima dečka” u Centru za kulturu Čepin

U organizaciji udruge Rame uz rame će se u Centru za kulturu Čepin u subotu 9. ožujka 2024. održati komedija “Baka

[FOTO] Održano još jedno Čepinsko Čijalo

Čepinsko Čijalo vraća u život stari običaj naših starih koji su se u hladne zimske dane okupljali i družili uz

[NAJAVA] 22. Čepinsko čijalo

Manifestacija koja 22. godine opstaje pokušavajući spasiti od zaborava tradicijske običaje – čijanje perja. Ekipa, koja je ove godine...