Logo

X

Projekt navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Čepina

Općina Čepin već duži niz godina planira vodocrpilište u Čepinu u Ulici Kralja Tomislava koje se više od deset godina ne koristi za pitku vodu, prenamijeniti za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Inicijalni sastanak na temu navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Čepina održan je prošlog tjedna u vijećnici Općine Čepin.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Osječko – baranjske županije: pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Romeo Jukić sa suradnicima Majom Međurečan i Zvonimirom Petnjarićem; nadalje predstavnici tvrtke Vodovod Osijek: dr.sc. Jasna Zima, dipl. ing. građ., rukovoditelj Službe Vodoopskrbe, Ante Kristić, dipl. ing. građ. rukovoditelj RJ Vodoopskrbna mreža Dubravko Pichler, mag.ing.techn., rukovoditelj RJ Proizvodnja vode. Ispred Vodovod – Hidrogeološki radovi d.o.o. direktor Ivan Tolarić, mag. geol. sa suradnikom Antom Kurtovićem, mag. oec., direktorica tvrtke Meandar d.o.o. Marija Leko-Kos, Igor Lončar i Ana Moržan u ime Hrvatske vode VGO Osijek, ispred tvrtke Urednost d.o.o Matija Krnić te ispred Općine Čepin općinski načelnik Dražen Tonkovac, pročelnik Krešimir Crnković i pročelnica Marica Beraković

Općinski načelnik Dražen Tonkovac otvorio je sastanak pozdravivši sve prisutne i pozdravljajući ovu obostranu inicijativu gradnje sustava javnog navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Čepina. Naime, Općina Čepin već duži niz godina planira vodocrpilište u Čepinu u Ulici Kralja Tomislava koje se više od deset godina ne koristi za pitku vodu, prenamijeniti za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Općina je već izradila i studiju postojećih zdenaca na vodocrpilištu koju je izradila tvrtka Vodovod – Hidrogeološki radovi d.o.o. predstavnici tvrtke upoznali su prisutne o stanju zdenaca.

Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, preuzeo je riječ predstavivši Program gradnje sustava javnog navodnjavanja za razdoblje 2024. – 2025. godine, u sklopu kojeg se planira i izrada predinvesticijske studije i idejnog tehničkog rješenja za sustav navodnjavanja na području Čepina.

Zaključeno je u konačnici kako je potrebno napraviti raspored navodnjavanja, provjeriti kakvoću vode i prikladnost tla za navodnjavanje. Općina Čepin provesti će anketu zainteresiranih vlasnika poljoprivrednih površina, dok će Osječko-baranjska županija provesti izradu analize kakvoće i količine vode u zdencima, kao i kvalitete tla.

Izgradnjom sustava navodnjavanja stabilizira se poljoprivredna proizvodnja, umanjuju štete od suše, povećavaju prinosi i uvode dohodovnije kulture.

Korisnici će imati uvjete za stabilnu proizvodnju ratarskih, povrtlarskih i voćarskih kultura, dodavanjem potrebe količine vode u pojedinih fazama rasta biljke.

VIŠE IZ KATEGORIJE Općina Čepin

[FOTO] Trideset i jedna godina Općine Čepin

Općina Čepin obilježila je proteklog vikenda 31 godinu postojanja. Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na Spomen obilježje poginulim...

HEP Obavijest o isključivanjima struje za Čepin

Subota, 18.05.2024. godine, u vremenu od 08:00 – 18:00 sati. Bez struje: ČEPIN, ULICA ANTUNA GUSTAVA MATOŠA 1-39 nep, 43-53

POZIV: PRIJAVE NA NATJECANJE “JEDAN ŠTAP NA PLOVAK”

Općina Čepin poziva sve mještane da se i ove godine pridruže na tradicionalnoj proslavi Međunarodnog praznika rada, u srijedu 01.

Advent – iz Čepina s ljubavlju

Prosinac u Čepinu ove godine ne protječe samo u ozračju čuvenog Božićnog sajma. Naime, prva je ovo godina kada se