Logo

X

Predstavljeni radovi Vinka Ivića i Hrvoja Pavića objavljeni u Glasniku arhiva Slavonije i Baranje

<p><strong>U utorak, 25. veljače 2014. godine u 18:00 sati, u Knjižnici su predstavljeni radovi Vinka Ivića, prof. i Hrvoja Pavića objavljeni u jedanaestom i dvanaestom broju Glasnika arhiva Slavonije i Baranje.<img id='system-readmore' title='Read More' src='http://www.czk-cepin.hr/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/trans.gif' alt='Read More' data-mce-type='system-readmore' /></strong></p>

Gošća iz Državnog arhiva u Osijeku, Zita Jukić, viša arhivistica i vršiteljica dužnosti urednika Glasnika arhiva Slavonije i Baranje, predstavila je djelatnost svoje ustanove i koncepciju samog časopisa. Knjižnici je darovala časopis u dva primjerka od kojih će jedan biti pohranjen u Zavičajnoj zbirci, a drugi će korisnici moći koristiti. Ovom je prigodom uručila Knjižnici donaciju naklade Državnog arhiva u Osijeku: 27 naslova koji će obogatiti knjižnični fond i biti vrijedan izvor sadašnjim i budućim korisnicima i istraživačima. Zahvaljujemo na vrijednoj donaciji.

Vinko Ivić, umirovljeni profesor povijesti i pedagogije upoznao nas je sa zaslugama Josipe Glembay, učiteljice i književnice rođene u Čepinu 1861. godine. Bila je dugogodišnja ravnajuća učiteljica Više djevojačke škole u Osijeku, značajno unaprijedila odgojni i nastavni rad, a osobito nastavu ženskog ručnog rada u školi. Naglašavala je vrijednost odgoja ženske mladeži, osobito siromašnih djevojaka, napose onih sa sela, te u tu svrhu osnovala i Zakladu. Pisala je novele, prikaze i kritike iz kulture i književnosti te objavljivala u brojnim časopisima. Utemeljiteljica je brojnih stručnih, kulturnih i humanih građanskih udruga. Jedna je od najistaknutijih hrvatskih žena na prijelazu 19./20. stoljeća.

Osobito je nadahnuto i emocionalno prof. Ivić govorio o Viktoru Himelrajhu, glazbenom i likovnom pedagogu i kulturnom djelatniku, rođenom u Čepinu 1922. godine gdje je i započeo svoj uspješan prosvjetni rad predajući likovni i glazbeni odgoj, matematiku, fiziku i tjelesni odgoj. Radio je i kao voditelj – mentor na Vježbaonici Učiteljske škole te predavao metodiku likovne kulture na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Pisao je u stručnim časopisima, sudjelovao na stručnim skupovima, uređivao časopise, knjige, izložbe i kataloge. Ističe ga se kao prvog metodičara gitaristike. Upravo je u njemu gosp. Vinko pronalazio svoj uzor u prosvjetnom i pedagoškom radu te je priredio i rukopis o njegovu životu i radu, koji čeka sponzore kako bi ugledao svjetlo dana. Saznali smo i zanimljivost kako su Himelrajhovi preci radili na križanju različitih vrsta kupusa te tako dobili poznati čepinski kupus.

Hrvoje Pavić je održao predavanje o zadruzi Hrvatsko srce Čepin (1937.-1941.). Predstavio je „sestre“, kako su se nazivale članice, koje su organizirale čajanke, predstave i zabave, a od zarade pomagale siromašnu djecu u mjestu. Organizirale su tečajeve za opismenjavanje nepismenih članica, domaćinski tečaj gdje su učile šivanje, krojenje, kuhanje i tkanje kao i predavanja o svakodnevici i hrvatskoj povijesti. Udruga je tijekom petogodišnjeg djelovanja kreirala bogat društveni život Čepina neposredno pred II.svjetski rat. Hrvoje je predavanje, u svom osebujnom stilu, popratio zanimljivom prezentacijom uz brojne fotografije tog vremena potkrijepljene anegdotama i svjedočenjem sudionika predstavljanja, naših sumještana koji se i sami sjećaju pojedinih detalja, odnosno prenijeli su sjećanja svojih roditelja, baka,…

Kako je suvremena asocijacija žena Hrvatsko srce pri Hrvatskoj seljačkoj stranci Čepin i danas vrlo aktivna, ovu smo prigodu iskoristili za predstavljanje današnjeg Hrvatskog srca Čepin i njegovih brojnih humanitarnih akcija. Prisutnima su se obratili predsjednik HSS-a Čepin Dražen Arnold,dr.med. načelnik općine Čepin u tri mandata ; sadašnji predsjednik općinskog vijeća i predsjednica Hrvatskog srca Čepin Gordana Kalajžić; kratko su i nadasve skromno predstavili aktivnosti ovih godina. Vrijedne članice su pripremile brojne specijalitete koje same proizvode, a temelje se poglavito na zdravoj prehrani i namirnicama pripremljenima od ekološki uzgojenih proizvoda, te se druženje nastavilo u vrlo ugodnoj atmosferi prostorija općinske organizacije HSS-a Čepin.

Ponosni smo na istaknute pojedince i udruge, kakvi su bili Josipa Glembay, Viktor Himelrajh i Hrvatsko srce, a ponos je još i veći kada su radovi o njima, autora živućih Čepinaca, objavljeni u stručnom časopisu. Čestitke autorima!

Nastojat ćemo i u budućim predstavljanjima povezivati prošlost i sadašnjost, kako bismo što više potaknuli na njegovanje naše zavičajnosti na koju s pravom možemo biti ponosni, kao što se zorno moglo vidjeti na licima sudionika sinoćnjeg predstavljanja.

Kako smo se ugodno družili možete pogledati u fotogaleriji na stranicama Knjižnice Čepin ovdje.

Najčitanije

Sveti Nikola u Čepinu

FOTO Trčanjem do zdravlja

VIŠE IZ KATEGORIJE Kultura

[NAJAVA] 22. Čepinski suncokreti

Općina Čepin i KUD „I. K. Adamović“ Čepin, te brojne  udruge s područja Općine daruju svoje sumještane i drage nam

NAJAVA – (G)Astro Večer na Tvrđavi Kolođvar

U subotu 12.8.2023 od 16 sati na Tvrđavi Korođvar u Čepinu Udruga za razvoj zajednice KREAKTIVA provodi aktivnost pod nazivom

[FOTO/VIDEO] U Hrvatskoj se pojavili hobiti! Pogledajte vesele Slavonce koji su dobili sjajnu ideju za novi spot

Tamburaši Garavi već su poznati po maštovitim video spotovima, no ovaj su put otišli korak dalje i pretvorili se u

Općina Čepin obilježava 30 godina uz bogat program

Općina Čepin osnovana je 1993. godine. Prvi hrvatski balet “Jela” Bele pl. Adamovića Čepinskog praizveden je 1898. godine. Povodom...