Logo

X

POSJET PROMETNOG POLICAJCA OŠ MIROSLAVA KRLEŽE

<p>Dolaskom lijepog vremena poveća se i broj djece koja u školu dolaze biciklom. Prednosti vožnje biciklom svima su dobro poznate, ali često nismo svjesni opasnosti koje sudjelovanje u prometu nosi.</p>

Koja su ograničenja, zabrane i obveze vezane uz sudjelovanje biciklista u prometu objasnio nam je prometni policajac Zoran Jurković koji je 18. svibnja 2015. posjetio našu školu. Cilj posjeta, kao i našeg projekta Od škole do škole BICIKLOM, je upoznati učenike s prometnim pravilima koja moraju poštivati na putu od kuće do škole, ali i u ostalim situacijama kada sudjeluju u prometu kao biciklisti. Druženje je proteklo u ugodnom ozračju, a učenici su pokazali da već puno toga znaju.

Ponovimo neka pravila…
Vozači bicikla dužni su kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako oni ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Ako se krećete u skupini, nema vožnje jedan pored drugoga, nego jedan iza drugoga. U suprotnom, morat ćete biti spremni platiti 300 kuna kazne.

Što se tiče izgleda bicikala od prvog sumraka na biciklu mora biti upaljeno svjetlo bijele boje na prednjoj, i crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Kazna – 300 kuna.

Tristo kuna kazne slijedi za svaki propust obavještavanja ostalih sudionika o namjeri kretanja. Znači, pri skretanju je nužno rukom pokazati prema smjeru kojim se namjerava nastaviti, baš kao i vozači automobila.

Vozač bicikla mora upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu. To znači da nema ni prevoženja prijatelja na rami bicikla. U protivnom, kazna je 300 kuna.

Što se tiče prijevoza djece do osam godina starosti, bicikl mora imati ugrađeno posebno sjedalo, prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom. Obavezno je djetetu staviti kacigu te je propisno i uredno pričvrstiti za glavu. Za nepoštovanje bilo kojeg uvjeta slijedi 300 kuna kazne.

Zaštitnu kacigu, za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina, u suprotnom kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.

Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina. Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Najčitanije

FOTO Trčanjem do zdravlja

VIŠE IZ KATEGORIJE Zanimljivosti

[FOTO] Svjetska četveronožna dlakava elita u Karlovcu na WCF Svjetskom izboru za najljepšu mačku 

Mačke su kao kućni ljubimci već odavno dobile status članova obitelji, a neke, ovisno o pedigreu, često putuju svijetom s

Udruga “Aktiv-Os” Čepin predstavila početak svoga rada

Razvojna sportska akademija „Aktiv-Os“ Čepin je započela s radom na području Čepina s projektom sportske školice. Projekt je osmišljen za

NAJAVA – (G)Astro Večer na Tvrđavi Kolođvar

U subotu 12.8.2023 od 16 sati na Tvrđavi Korođvar u Čepinu Udruga za razvoj zajednice KREAKTIVA provodi aktivnost pod nazivom

Održano 4. Ljeto tehnike u Čepinu

Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije u suradnji s Općinom Čepin, Osnovnom školom Miroslava Krleže iz Čepina i Osnovnom...