Logo

X

POSJET PROMETNOG POLICAJCA OŠ MIROSLAVA KRLEŽE

<p>Dolaskom lijepog vremena poveća se i broj djece koja u školu dolaze biciklom. Prednosti vožnje biciklom svima su dobro poznate, ali često nismo svjesni opasnosti koje sudjelovanje u prometu nosi.</p>

Koja su ograničenja, zabrane i obveze vezane uz sudjelovanje biciklista u prometu objasnio nam je prometni policajac Zoran Jurković koji je 18. svibnja 2015. posjetio našu školu. Cilj posjeta, kao i našeg projekta Od škole do škole BICIKLOM, je upoznati učenike s prometnim pravilima koja moraju poštivati na putu od kuće do škole, ali i u ostalim situacijama kada sudjeluju u prometu kao biciklisti. Druženje je proteklo u ugodnom ozračju, a učenici su pokazali da već puno toga znaju.

Ponovimo neka pravila…
Vozači bicikla dužni su kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako oni ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Ako se krećete u skupini, nema vožnje jedan pored drugoga, nego jedan iza drugoga. U suprotnom, morat ćete biti spremni platiti 300 kuna kazne.

Što se tiče izgleda bicikala od prvog sumraka na biciklu mora biti upaljeno svjetlo bijele boje na prednjoj, i crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Kazna – 300 kuna.

Tristo kuna kazne slijedi za svaki propust obavještavanja ostalih sudionika o namjeri kretanja. Znači, pri skretanju je nužno rukom pokazati prema smjeru kojim se namjerava nastaviti, baš kao i vozači automobila.

Vozač bicikla mora upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu. To znači da nema ni prevoženja prijatelja na rami bicikla. U protivnom, kazna je 300 kuna.

Što se tiče prijevoza djece do osam godina starosti, bicikl mora imati ugrađeno posebno sjedalo, prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom. Obavezno je djetetu staviti kacigu te je propisno i uredno pričvrstiti za glavu. Za nepoštovanje bilo kojeg uvjeta slijedi 300 kuna kazne.

Zaštitnu kacigu, za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina, u suprotnom kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.

Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina. Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Najčitanije

Svečano otvoren Centar za kulturu Čepin

FOTO Čepinski suncokreti (nedjelja)

VIŠE IZ KATEGORIJE Zanimljivosti

53. “Zmajevi nad gradom” na prostoru Sportskog aerodroma Osijek – Čepin

53. akcija ZMAJEVI NAD GRADOM će se održati u nedjelju, 26. svibnja 2024. godine na prostoru Sportskog aerodroma Osijek –

Prva ovogodišnja Večer vina i umjetnosti u Osijeku

Dolazi nam večer koja će obasjati Osijek poput zvijezda na vedrom nebu. U toplini proljetnog sutona, Turistička zajednica Osječko –

[FOTO] 3. Proljetni festival u Čepinu

Treći po redu Proljetni festival u Čepinu opet je podigao ljestvicu. Održan je dana 27. travnja na trgu ispred Centra

POZIV: PRIJAVE NA NATJECANJE “JEDAN ŠTAP NA PLOVAK”

Općina Čepin poziva sve mještane da se i ove godine pridruže na tradicionalnoj proslavi Međunarodnog praznika rada, u srijedu 01.