Logo

X

OŠ ‘Vladimir Nazor’ dobila E-dnevnike!

<p>Razrednik na tabletu prati ocjene i izostanke svojih učenika, a mogu ih vidjeti i roditelji. Među 200 škola u Hrvatskoj u kojima više nema papirnatih školskih imenika je i OŠ “Vladimir Nazor” iz Čepina.</p>

Umjesto glomaznih starih dnevnika, svaki nastavnik u razred sada nosi tablet koji stane u manju torbu. “Ovo je jednostavnije, prošli smo obuku pod vodstvom naših profesora informatike i nemamo nikakvih problema u korištenju e-dnevnika. Inače koristim nove tehnologije, a logika Facebooka primjenjiva je i ovdje”, kaže Lidija Šaravanja, prof. engleskog jezika.

A da problema nema potvrđuju ravnatelj Ilija Pavić, te informatičari Maja Jurić Babaja i Mislav Katalinić. “Smatrali smo da je vrijeme da papirnati školski imenici odu u povijest i da njihovo mjesto zauzmu tableti, jer moderne tehnologije znatno olakšavaju rad. Netko mora biti prvi pa smo se tako mi, među prvima iz Osječko-baranjske županije, uključili u projekt e-dnevnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Sada imamo bežičnu mrežu u školi”, kaže ravnatelj Ilija Pavić.

Prof. Maja Jurić Babaja, koja je s kolegom Katalinićem išla na edukaciju u CARNet, gdje je i osmišljena ova web aplikacija, pokazala nam je kako će sada nastavnici u tablet upisivati ocjene i izostanke. “Tri mjeseca imali smo testnu verziju pa su svi kolege mogli vježbati. Među starijim je kolegama bilo malo straha, no svi su uspješno savladali korištenje tableta. Svi su nastavnici uz tablet dobili token, preko kojeg će se logirati u sustav, pa sustav funkcionira poput internetskog bankarstva”, objašnjava prof. Jurić Babaja.

Prednost je tableta i to što se sva školska statistika rješava jednim klikom, mnogo brže nego ranije, a svi se podaci pohranjuju na serverima CarNeta. Uz to, razrednik prati ocjene i izostanke svojih učenika, a mogu ih vidjeti i roditelji, i to svakodnevno, što se baš ne sviđa učenicima. Također, ako učenik ujutro ne dođe na nastavu, roditelj automatski dobiva e-mail.

Svaki predmetni nastavnik može vidjeti samo svoje ocjene, što bi trebalo pridonijeti objektivnijem ocjenjivanju. Također, više nema otvaranja imenika, nego računalo samo “odabere” učenika koji će odgovarati po nekoj svojoj logici. Uz to, sustav ne dopušta da se pišu dva testa dnevno, odmah reagira crvenom bojom. Nema ni naknadnog upisivanja ocjena ni neovlaštenog unosa podataka. Ukratko, sve je napravljeno prema Pravilniku o ocjenjivanju i sigurnost sustava je mnogo veća.

Prenosimo sa Glas Slavonije

Najčitanije

Plesne radionice u Suncu

Ljubav je na selu

VIŠE IZ KATEGORIJE Zanimljivosti

“Povratak otpisanih” – događaj kojem se čitave godine udomljeni psi i njihovi udomitelji vesele

“Udruga Pobjede i najbolji pomagači na svijetu – kerovci, kako ih u nemetinskom Azilu od milja zovu, osmu godinu za

FOTO Proljetni festival u Čepinu

Proljetni festival u Čepinu se održao 22. travnja 2023., u subotu. Na trgu koji je od 09:00 sati bio okupan

Proljetni festival u Čepinu

Proljetni festival u Čepinu održat će se 22. travnja 2023., u subotu. Na trgu koji će od 09:00 sati biti

Čista od mina Osječko-baranjska županija postaje vrhunska destinacija za lovni turizam

Lovni turizam i sigurnost posjetitelja na destinaciji bila je središnja tema danas (5. travnja 2023. godine) održanog radnog sastanka župana