Logo

X

Novi sustav olakšava ostvarivanje prava na povlastice u prometu osobama s invaliditetom

Hrvatska je prva država članica EU koja izvan projekta uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom, a isporuka prvih isprava već je krenula

U organizaciji Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) 8. veljače 2024. godine u Hotelu Osijek održana je edukacija o projektu MOSI „Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“, čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a AKD je partner. Između ostalih novosti u vezi prava osoba s invaliditetom, osobitu pozornost imalo je uvođenje jedinstvenog dokumenta koji sadrži i Nacionalnu i Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom, iskaznicama koje su ključne u ostvarivanju lakšeg pristupa brojnim pogodnostima i povlasticama iz područja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Cilj edukacije tako je približavanja projekta i svih njegovih elemenata (informacijski sustav, izdavanje po službenoj dužnosti, javne isprave) osobama s invaliditetom, a nazočnima je uz Nacionalnu i Europsku iskaznicu, prezentirana i Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, te pojašnjeni elementi kompleksnog IT sustava.

Novi sustav pojasnili su Darko Akrap i Mateo Crnković iz AKD-a, a sudionike edukacije pozdravio je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije. Čestitao je Ministarstvu i AKD-u na uključivanju u projekt namijenjen osobama s invaliditetom te naglasio kako je svaki takav projekt dobrodošao i u Osječko-baranjskoj županiji.

– Osječko-baranjska županija pridaje veliku pozornost osobama s invaliditetom, osobito u poslovima koji se obavljaju kroz resorni Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje. Kao što je poznato, prava osoba s invaliditetom su zajamčena, a mi te usluge i njihovu dostupnost nastojimo unaprijediti i kroz jačanje civilnog sektora, kako bi kroz svoje projekte, ali i financiranje od strane Osječko-baranjske županije pružio što više dostupnih usluga osobama s invaliditetom – rekao je Lukić. Podsjetio je da je, između ostalih aktivnosti i projekata, Osječko-baranjska županija kroz projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite osigurala pristup za osobe s invaliditetom i druge uvjete na većini objekata diljem županije.

Voditelj projektnog tima AKD-a Mateo Crnković pojasnio je detalje projekta „Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“. Naglasio je da se projekt ne odnosi samo na izdavanje javnih isprava nego i na moderan i kompleksan sustav koji je temelj za izdavanje tih isprava te vjeruje da će se projektom značajno olakšati ostvarivanje prava na povlastice u području prometa osoba s invaliditetom. Naglasio je da korisnici ne moraju podnositi zahtjeve nego će AKD temeljem javne ovlasti i po službenoj dužnosti obraditi podatke iz registra osoba s invaliditetom, provjeriti ih u evidencijama MUP-a te izraditi javne isprave i poslati ih na adrese osoba s invaliditetom. Do sada je izdano oko 60.000 iskaznica i 40.000 parkirališnih karti.  

Ugodno iznenađen novim sustavom, nazočnima se obratio Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruge dragovoljaca HOS-a i 100 postotni invalid druge skupine. Prije tjedan dana na kućnu adresu je dobio novu iskaznicu te ističe da je to hvalevrijedna akcija Vlade i AKD-a. Podsjetio je kako postoje određeni problemi u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, kao i moguće nepravilnosti u korištenju starih iskaznica za parkiranje. – Napokon se to regulira. Zahvaljujem što nam se iskaznice šalju umjesto da, kao do sada, i najteži invalidi danima idu od šaltera do šaltera, zamaraju od vrata do vrata. Napokon imamo nešto da se pomogne najtežim stradalnicima Domovinskog rata – rekao i pohvalio što se prava na povlastice odnose na osobu, a ne kao do sada na automobil.

Hrvatska je prva država članica EU koja izvan projekta uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom, a isporuka prvih isprava već je krenula. Projekt MOSI financiran je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a vrijedan je preko dva milijuna eura. Nacionalna i Europska iskaznica, kao i Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, izdaju se automatski, temeljem podataka iz Registra osoba s invaliditetom koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo i drugih relevantnih registara.

Digitalizacija procesa dodjele povlastica olakšava osobama s invaliditetom ostvarivanje prava na isprave prema zakonskim kriterijima, koje se dostavljaju na adresu prebivališta. Svi koji steknu prava na Nacionalnu iskaznicu automatski dobivaju i Europsku iskaznicu, koja im omogućuje jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU. Pogodnosti uključuju turizam, kulturu (muzeji, kazališta, koncerti) i sport.

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Postojeći dokumenti i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024. godine. Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom, kojima se ostvaruje pravo parkiranja diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti također će biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Najčitanije

3. Ljeto tehnike u Čepinu

VIŠE IZ KATEGORIJE Lokalna zajednica

Tretiranje komaraca na području cijele općine Čepin

Tvrtka Pestrid d.o.o. provesti će adulticidni tretman odraslih jedinki komaraca na području cijele Općine Čepin dana 12, 13. i 14.

DHMZ: Upozorenje za grmljavinsko vrijeme narančasto za pet regija. Stižu jaka nevremena

DHMZ je za pet regija za danas izdao narančasto upozorenje zbog obilne kiše i grmljavinskih nevremena – karlovačku, osječku, kninsku,

[FOTO] Osnovna škola Vladimira Nazora Čepin proslavila 60. rođendan

Osnovna škola Vladimir Nazor Čepin velikom je školskom priredbom proslavila 60. godišnjicu postojanja, a svečanosti obilježavanja u Kulturnom...

[FOTO] Trideset i jedna godina Općine Čepin

Općina Čepin obilježila je proteklog vikenda 31 godinu postojanja. Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na Spomen obilježje poginulim...