Logo

X

[FOTO] Otvoren 11. Farm show

Riječ je o sajmu poljoprivredne mehanizacije koji se jednom godišnje održava u organizaciji Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH

Na Sportskom aerodromu u Čepinu pokraj Osijeka se ovoga vikenda (7. do 9. lipnja) održava 11. po redu Farm Show. Riječ je o sajmu poljoprivredne mehanizacije koji se jednom godišnje održava u organizaciji Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, ovo je prvi sajam u RH specijaliziran upravo za mehanizatore, gdje se mogu vidjeti i sjemenske kuće, proizvođači zaštitnih sredstava, gnojiva, ali i pogledati pokusna polja te demonstracije strojeva. Osječko-baranjska županija podržava sajam od samih početaka, a dobrodošlicu organizatorima i posjetiteljima danas je prilikom otvorenja sajma poželio zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

– Svakako prije svega želim čestitati svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog značajnog sajma koji doprinosi razvoju poljoprivrede na istoku Hrvatske. Uvjeren sam da brojne izazove koje danas imamo u poljoprivredi možemo savladati uz ključni resurs, a to je čovjek. Osječko-baranjska županija će i dalje biti podrška slavonskim i baranjskim poljoprivrednicima pa tako iz godine u godinu osiguravamo sve više sredstava za potpore, a od ove godine imamo i četiri nove. Nastojimo se prilagoditi potrebama naše poljoprivredne proizvodnje. Osigurali smo i nužnu infrastrukturu za naše voćare i povrtlare, pa je naš Regionalni distributivni centar već u prvoj sezoni rada zabilježio popunjenost od 94 % što je nadmašilo naša očekivanja. Svoj doprinos razvoju poljoprivrede zasigurno daju i sajmovi poput Farm showa i siguran sam kako će i ove godine privući brojne posjetitelje – rekao je Miletić.

Osijek je prepoznat kao središte hrvatske poljoprivredne proizvodnje stoga je i odabrano mjesto za održavanje najveće izložbe poljoprivrednih strojeva i opreme u Republici Hrvatskoj.

– Prirodno je da se najveći sajam poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj održava upravo u Osijeku. Poljoprivreda i proizvodnja hrane strateške su odrednice razvoja istoka Hrvatske. Veseli me kada govorimo o gospodarstvu i poljoprivredi kao jednoj grani gospodarstva, da Grad Osijek bilježi pozitivne trendove, nadamo se još značajnijem rastu, pogotovo kada govorimo o novim investicijama koje dolaze u Osijek – rekao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka.

Članove Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj čini gotovo 95 % prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj. Cilj Udruge je potaknuti unapređenje i modernizaciju hrvatske poljoprivrede te zainteresirati poljoprivrednike za ulaganjem u novu suvremenu sofisticiranu mehanizaciju kojom će ostvariti još bolje rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji.

– Nama je uvijek izazovno, no na sreću mogu reći da su nam lageri puni strojeva pa danas ovdje imamo što pokazati. Potreba za strojevima kod poljoprivrednika uvijek postoji, a upravo je Farm show idealno mjesto gdje se mogu upoznati sa strojevima i dobiti odgovor na sva pitanja – rekao je Darko Aračić, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije.

Svake godine Farm Show Osijek bilježi sve veću posjećenost i prepoznati su u regiji kao profesionalni sajam i mjesto izlaganja vodećih tehnologija i opreme za poljoprivrednu proizvodnju.

– Farm show, koji prije svega okuplja sve trgovce i distributere mehanizacije i donosi zapravo ovdje u srce Slavonije najnovije tehnologije pokazuje sve ono što je bitno kako bi poljoprivreda bila brža, efikasnija, konkurentnija i produktivnija. Posebice veseli činjenica da je iz godine u godinu ovaj sajam sve veći, da je sve više mehanizacije. To znači da i naši poljoprivrednici to traže, da su zainteresirani. Želim istaknuti kako je Vlada Republike Hrvatske u proteklih 8 godina znatno radila na tome kako bi se u poljoprivrednom sektoru zaustavili pojedini negativni trendovi. To ćemo činiti i dalje iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike do kraja 2027. godine. Namijenili smo 38 milijardi eura financijskih sredstava gdje ćemo i dalje podupirati dohodak naših poljoprivrednih proizvođača, ali isto tako ćemo kontinuirano raspisivati natječaje koji ćemo određenim sektorima omogućiti da se dalje razvijaju i da ulažu – rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Farm show za posjetitelje ostaje otvoren sve do nedjelje.

Najčitanije

3. Ljeto tehnike u Čepinu

VIŠE IZ KATEGORIJE Zanimljivosti

[FOTO] Otvaranje ekskluzivnog tattoo studija “Anubis” u Čepinu: Novi početak nakon 20 godina u Osijeku

Žvaki je rekao ovako više ne ide… Nakon dvije dekade iza sebe, Tattoo studio Anubis, jedan od najpoznatijih u Osijeku,

Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja

Od danas je otvoreno 16 javnih poziva za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Osječko-baranjske županije. Skupština Osječko-baranjske...

Wholeness & Wellness hotel Materra, počeo je s radom

Jedan od novih projekata Žito grupe – Wholeness & Wellness hotel Materra, počeo je s radom. Hotel se nalazi u

U Čepinu otvoren najmoderniji dentalni centar na području Osječko-baranjske županije

U Čepinu je otvoren Dragaš Dental Design – tehnološki najmoderniji dentalni centar na području Osječko-baranjske županije, a koji je dio