Logo

X

FOTO Delegacija općine Čepin na 54. Festivalu mimoza u Herceg Novom

Posjetili su Hrvate Boke Kotorske, Hrvatsko nacionalno vijeće u Tivtu, Generalni konzulata RH u Kotoru, Festival Mimoze u Herceg Novom...

Na poziv predsjednika pobratimske Općine Herceg Novi, Stevana Katića, delegacija Općine Čepin na čelu s općinskim načelnikom Draženom Tonkovcem boravila je na 54. Prazniku mimoze.

Ovu prigodu delegacija je iskoristila i kako bi posjetila Hrvate Boke Kotorske. Prva postaja bilo je Hrvatsko nacionalno vijeće u Tivtu, gdje su ih dočekali predsjednik HNV –a Zvonimir Deković i mr.sc. Jasminka Lončarević, generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru.

Zvonimir Deković gostima je predstavio rad Vijeća, te probleme i izazove hrvatske zajednice u Crnoj Gori. Govorio je i o povijesti Hrvata na ovim prostorima, te o ogromnom kulturnom bogatstvu koje baštine. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Crnoj Gori živi 6.021 Hrvat.

Prisutne je pozdravila i generalna konzulica Lončarević, koja je govorila o položaju Hrvata, ključnim problemima zajednice i značaju zajedništva. Načelnik Tonkovac dao je intervju za Radio Dux, čiji je osnivač Nevladina udruga Hrvatska krovna zajednica – “Dux Croatorum”, koja je osnovala radio s misijom očuvanja nacionalnog identiteta hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Tom prilikom govorio je o dobroj praksi odnosa s nacionalnim manjinama na području Republike Hrvatske, te rekao da se i oni trebaju pozivati na dobru praksu Vlade RH prema nacionalnim manjinama.

U kasnijem razgovoru s predstavnicima Herceg Novog, razgovarali smo o sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, drugom kanoniziranom svecu rimokatoličke Crkve, te o promidžbi i vidljivosti njegovog svetišta u Herceg Novom. Tema razgovora bili su i Hrvati u Herceg Novom, te općenito položaj Hrvata na području Crne Gore. Načelnik Tonkovac pozvao je predstavnike lokalnih i državnih politika na uspostavljanje još bolje suradnje s Hrvatima u Crnoj Gori, te predložio da po principu Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, zajamče pripadnicima nacionalnih manjina u Crnoj Gori ostvarenje prava na zastupljenost u Skupštini Crne Gore.

Objema stranama preporučio je da zakopaju ratne sjekire i okrenu se budućnosti, zbog njihove djece koja trebaju odrastati u skladnom suživotu i biti europski orijentirani.

Delegacija se potom uputila u Kotor. Od brojnih kotorskih katoličkih crkava kojih je još u drugoj polovini XVIII. stoljeća uz 7 samostana (4 muška i 3 ženska) bilo 30 – veličinom, ljepotom i drevnošću ističe se katedrala sv. Tripuna, u koju je konzulica Lončarević povela delegaciju, a dočekao ih je i o katedrali i svetom Tripunu pričao – tih dana još kotorski biskup – mons. Ivan Štironja, a sada već novoimenovani biskup Poreča i Pule. Ovom prilikom Općina Čepin zahvaljuje biskupu Štironji na iskazanom gostoprimstvu, te mu upućujemo iskrene želje za buduću pastoralnu misiju.

Iz katedrale, konzulica je povela goste u zbornu crkvu sv. Marije u Kotoru, gdje se nalazi neraspadnuto tijelo prve hrvatske blaženice, rekluze i dominikanske trećoredice Ozane Kotorske. U neposrednoj blizini ove crkve je i crkva sv. Pavla u kojoj se nalazi se isposnica u kojoj je blažena Ozana bila zazidana i tako provela pedeset i dvije godine stroge pokore.

Posjet Kotoru dovršen je posjetom Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru, na prijemu kod generalne konzulice Lončarević.

Priključenje proslavi 54. Festivalu mimoze započelo je priključenjem velikom maskenbalu u Institutu „Savo Milošević“ u Igalu u večernjim satima.

Subota dopodne rezervirana je bila za posjet svetištu Sv. Leopolda i župnoj crkvi sv. Jeronima u kojoj je svetac kršten, gdje je domaćin mr. Nenad Vitomirović upoznao goste iz općine Čepin sa župnikom don Sinišom Jozić. Don Siniša prisutnima je u svetištu predstavio život Sv. Leopolda i iznio niz zanimljivosti iz svečevog života, a potom i u župnoj crkvi sv. Jeronima predstavio znamenitosti koje se u toj crkvi čuvaju, kao što je originalna misnica Sv. Leopolda i slično.

U 16:00 sati uslijedio je prijem delegacija iz raznih krajeva, pa tako i Grčke i Italije, te razmjena poklona u dvorištu „Kuća Iva Andrića“, iz kojeg su se sve delegacije priključile povorci karnevalista. Tradicionalnim suđenjem Krnevolu u Igalu završio je program 54. Praznika Mimoze.

Zahvaljujemo, na kraju, generalnoj konzulici Generalnog konzulata RH u Kotoru mr.sc. Jasminki Lončarević, predsjedniku HNV Zvonimiru Dekoviću, sekretaru Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i investicije Općine Herceg Novi mr. Nenadu Vitomiroviću  te predsjedniku Općine Herceg Novi, domaćinu Stevanu Katiću na gostoprimstvu, te duhovnom i međunarodnom druženju.

Najčitanije

Sveti Nikola u Čepinu

FOTO Trčanjem do zdravlja

VIŠE IZ KATEGORIJE Općina Čepin

10. BOŽIĆNI SAJAM U ČEPINU: POZIV IZLAGAČIMA

Već tradicionalno, Općina Čepin organizira Božićni sajam u Čepinu. Tom prigodom pozivamo sve zainteresirane izlagače da se prijave za...

Vrijedna donacija vatrogasnim društvima u Općini Čepin

U srijedu, 16.08.2023. godine tvrtka PRO-REZ j.d.o.o. iz Čepina donirala je lančane motorne pile Husqvarna 450 Dobrovoljnim vatrogasnim društvima...

Općina Čepin obilježava 30 godina uz bogat program

Općina Čepin osnovana je 1993. godine. Prvi hrvatski balet “Jela” Bele pl. Adamovića Čepinskog praizveden je 1898. godine. Povodom...

FOTO Proljetni festival u Čepinu

Proljetni festival u Čepinu se održao 22. travnja 2023., u subotu. Na trgu koji je od 09:00 sati bio okupan