Logo

X

Eratostenov eksperiment i pomrčina Sunca 2015.

<p>Nacionalni koordinator ISE projekta,  dana 19. ožujka2015. u školama u Europi, a 20. ožujka 2015. u školama diljem svijeta, provodi Eratostenov eksperiment, globalni eksperiment u kojem se mjeri opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za koji je potreban samo štap i sunčeva sjena.</p>

Tako će učenici diljem svijeta, u trenutku kada je Sunce na prikladnompoložaju, izračunati opseg Zemlje koristeći samo običan štap. Učenici i učitelji OŠ Vladimira Nazora iz Čepina uključili su se u ovaj eksperiment.

Naša škola je članica ISE zajednice te provodeći ovakve i slične aktivnosti činimo nastavu zanimljivijom, povezujemo sa stvarnošću i činimo bliskom svakom pojedincu naše škole. Aktivnosti vezane uz Eratostenov eksperiment organizirali smo  na igralištu OŠ Vladimir Nazor gdje su učenici proveli tražena mjerenja i tako svojim podatcima došli do vlastitog izračuna opsega Zemlje.

Dana 20. ožujka 2015. učenici će promatrati djelomičnu pomrčinu Sunca koja u našem mjestu počinje u 9 sati i 37 min, a svoj maksimum postiže u 10 sati i 45 minuta, kada se očekuje 54.5 % zamračenje. Predviđeni završetak je u 11 sati i 56 min. Za provođenje ovog drugog eksperimenta učenici i nastavnici trebaju osigurati potrebnu zaštitu.

Najčitanije

Plesne radionice u Suncu

Ljubav je na selu

VIŠE IZ KATEGORIJE Zanimljivosti

“Povratak otpisanih” – događaj kojem se čitave godine udomljeni psi i njihovi udomitelji vesele

“Udruga Pobjede i najbolji pomagači na svijetu – kerovci, kako ih u nemetinskom Azilu od milja zovu, osmu godinu za

FOTO Proljetni festival u Čepinu

Proljetni festival u Čepinu se održao 22. travnja 2023., u subotu. Na trgu koji je od 09:00 sati bio okupan

Proljetni festival u Čepinu

Proljetni festival u Čepinu održat će se 22. travnja 2023., u subotu. Na trgu koji će od 09:00 sati biti

Čista od mina Osječko-baranjska županija postaje vrhunska destinacija za lovni turizam

Lovni turizam i sigurnost posjetitelja na destinaciji bila je središnja tema danas (5. travnja 2023. godine) održanog radnog sastanka župana