Logo

X

OSNOVAN JE ODRED IZVIĐAČA ‘SUNCOKRET’ ČEPIN

<p>Dana 29.05. 2015. godine u prostorijama Osnovne škole ‘Miroslava Krleže’ Čepin održana je Osnivačka skupština Odreda izviđača ‘Suncokret’ Čepin.</p>

U Čepinu je izviđački pokret započeo 1956. godine. Jedinice koje su okupljale čepinsku djecu, omladinu i radničku omladinu bile su: Četa izviđača ‘Ignjo Batrnek-Mali’ Čepin koja je prerasla u Odred izviđača Ignje Batrneka Čepin. Kasnije se pristupilo prelasku rada na osnovne škole gdje su svoja sjedišta imali Odred izviđača ‘Ignjo Batrnek-Mali’ na istoimenoj školi i Odred izviđača  ‘Vladimir Nazor’  na istoimenoj školi. Najpoznatije izviđačke ličnosti tih vremena su Horst Zavacki prvi starješina čete i odreda,  a malo kasnije i Šmit Zdenko starješina Odreda ‘Ignjo Batrnek-Mali’i Tihomir Dešić starješina Odreda ‘Vladimir Nazor’.

Horst je bio još i starješina čete izviđača-zrakoplovaca ‘Franjo Kluz’ Osijek i starješina Odreda izviđača’Bratstvo – jedinstvo’ Osijek. Njegov sin Stjepan Zavacki  danas je među osnivačima  Odreda, član odredske skupštine na kojoj je izabran i za člana Uprave odreda. Izviđači pamte i Predraga Bajamića načelnika Odreda izviđača ‘Ignjo Batrnek-Mali’ koji je stradao u prometnoj nezgodi sa smrtnim posljedicama za vrijeme izviđačke akcije Saveza izviđača Zajednice općina Osijek 1977. a koja je nosila naziv ‘Zavjet uz granični kamen’.

Neobičan je podatak da je u bivšoj jugoslavenskoj državi Čepin bilo mjesto koje nije bilo općina, a imalo je dva izviđačka odreda. Čepinski su izviđački odredi pripadali Savezu izviđača općine Osijek, koji je u gradu još imao (i to u vrijeme kulminacije uspješnog rada), četiri odreda i samostalne čete u Laslovu, Tenji i Bijelom Brdu. Za istraživanje povijesti izviđačkog pokreta od 1950.-1990. zanimljivo bi bilo saznati  koja su još mjesta (u tadašnjoj SR Hrvatskoj) koja nisu bila općine imali po dvije samostalne izviđačke jedinice. Današnja situacija:U Osijeku djeluje jedan odred izviđača koji pripada Savezu izviđača  Osječko-baranjske županije, jedan koji joj ne pripada i u Čepinu od danas djeluje jedan odred  koji pripada Savezu izviđača  Osječko-baranjske županije .   Sve tri izviđačke jedinice udružene su u Savez izviđača Hrvatske i Međunarodnu organizaciju Izviđačkog pokreta.

Ove godine, nakon što su od 1990. i 1991. prestali s radom čepinski izviđački odredi osnovali smo novi Odred izviđača ‘Suncokret’ Čepin. Na osnivačkoj skupštini okupilo se oko pedeset članova i gostiju i to članova skupštine i osnivača 16 (od 19),izviđača i planinki maloljetnih 22, gosti iz Otoka 1, Vinkovaca 1 (ista je načelnik za kadrove u rukovodstvu Saveza izviđača Hrvatske),  Jordan Kukavica jedan od starih članova koje je u ono ranije vrijeme za svoj rad odlikovan Počasnim srebrnim izviđačkim prstenom i tri roditelja. Od inicijativnog odbora za naše osnivanje tu je bio predsjednik Saveza izviđača  Osječko-baranjske županije Antun Šimić-Šima – izviđački instruktor II. stupnja,  tajnik Saveza izviđača Osječko-baranjske županije  Zorislav Babić – izviđački instruktor II. stupnja i Dalibor Frečko – Frele predsjednik Udruge izviđača ‘Slavonski hrast’ Osijek – izviđački instruktor I. stupnja. 

Posebno dragi gost naše Osnivačke skupštine je načelnik Općine Čepin, gospodin Dražen Tonkovac (sa svojim suradnicima) i sam naš izviđački brat, koji  je cijelo vrijeme njezina trajanja bio prisutan, a svojim govorom i kraćim istupima dao veliki doprinos njezinu radu i ohrabrio članstvo Odreda da ustraje u njegovoj izgradnji i  ostvarenju programskih ciljeva i zadataka izviđačkog pokreta, a sve radi uljepšavanja života djece i omladine – rekla je ravnateljica.

Odlučeno je:
– da Odred nosi gore navedeno ime,
– da boja odredske zastave bude plava sa žutim resama, da boja odredske marame bude plava sa žutim obrubom jer je temeljna boja grba Općine Čepin plava, a suncokret na njoj žute boje,
– da himna Odreda bude pjesma ‘Taborski dan’ za koju je riječi 1962. godine napisao Dragomir Šulc, a glazbu Otto Neuman profesor glazbe. Iz objektivnih razloga prije nekoliko dana ponovo ju je uglazbio Ivan Draženović profesor i predmetni nastavnik glazbe na Osnovnoj školi Miroslava Krleže Čepin.
– da je poklič Odreda: ‘Čepin! Suncokret! – Čepin! Suncokret! – Čepin! Suncokret! Suncokret! Suncokret!’
– da je Dan odreda 29.svibanj jer je toga dana ove godine održana Osnivačka skupština odreda,
– da je Odred član Saveza izviđača  Osječko-baranjske županije, a preko njih i  Saveza izviđača Hrvatske i Međunarodne organizacije izviđačkog pokreta,
– da Odred izviđača ‘Suncokret’ Čepin daje trajan doprinos jačanju izviđačkog pokreta pomažući osnivanje novih izviđačkih jedinica u Čepinu i izvan Županije Osječko-baranjske.
– da je Ivica Bek starješina odreda,
– da je Goran Benaković načelnik odreda i rukovodi izabranom Upravom odreda,
– da je Branka Mack Savanović predsjednica  izabranog Savjeta odreda,
– da je Zlata Matusina predsjednica izabranog Nadzornog odbora odreda,

Prihvaćen je Statut odreda u kojem je izrađena i oznaka pripadnosti Odredu,
Usvojen je Plan rada i blagajnički plan koji dozvaljava korekcije u hodu.
Prvom starješini Odreda izviđača ‘Suncokret’ Čepin Ivici Beku (koji je rođen na današnji dan  ali 1962.)  dodijeljena je i uručena Odredska izviđačka plaketa.

VIŠE IZ KATEGORIJE Zanimljivosti

POZIV: PRIJAVE NA NATJECANJE “JEDAN ŠTAP NA PLOVAK”

Općina Čepin poziva sve mještane da se i ove godine pridruže na tradicionalnoj proslavi Međunarodnog praznika rada, u srijedu 01.

Proljetni festival u Čepinu

Na 3. Proljetnom festivalu će biti izloženo cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome, a održati će se

U prometnoj nesreći u Čepinu smrtno je stradao 44-godišnji vozač osobnog automobila

U Čepinu, u Ulici grada Vukovara, jučer oko 14,40 sati dogodila se prometna nesreća u kojoj je na mjestu događaja

Poizv izlagačima na 3. proljetni festival u Čepinu

Sa zadovoljstvom vam najavljujemo kako Općina Čepin organizira 3. Proljetni festival na kojem će biti izloženo cvijeće, ukrasno bilje, vrtne