22Lipanj2018

20 Siječanj 2018 Written by 

FOTO 18. Čepinsko čijalo

U prostoru Hrvatskog doma u Čepinu održalo se 18to po redu Čepinsko čijalo. Prikazom tradicionalnog slavonskog čijanja perja za posteljinu i ove godine je gazda Joza imao što za ispričati. Naime, njegova Milka je otišla na rad u Irsku pa je to bila tema večeri, a "surprise" je bio i kada su se djeca vratila iz Irske. I dok je Joza sa svojim prijateljem divanio uz rakju, djeca su pripremila čijalo a pomoći su došle i susjede...

Uz pjesmu i ples sve se lakše napravi pa je tako i ovo čijalo prošlo u veselju. Ove godine u goste nam je došla i folklorna skupina Hrvatska čitaonica iz Mohača (Mađarska) koji su nam pokazali šokačke plesove, Mohačke Buše su svojim tradicionalnim plesom najavile svoju manifestaciju koju u veljači pohode i mnogi Hrvati, a neizostavni je bio i naš KUD Ivan Kapistran Adamović koji je pjesmom i plesom još jednom potvrdio vrhunske izvedbe svojih članova.

Na čijalu su uz općinskog načelnika Dražena Tonkovca i zamjenike Ivana Žeravice i Mateja Kalajžić naši gosti bili predstavnici grada Mohača Áron Cserdi zamjenik gradonačelnika i Andrics Attila voditelj projekta "Pretvaranje kulturnog nasljeđa „Šokaca“ u turističku atrakciju – ŠOKCI", te Andrea Kakas, HUHR Joint Secreteriat – Pećuh.

Čijalo u Čepinu  tradicionalna je  manifestacija koja se održava već 18 godina. Ideja začetnika ove manifestacije bila je očuvanje starih običaja i prenošenje istih na mlađe generacije. Tako je kroz dugi niz godina održavanja, postalo jedno o omiljenijih događanja u ovo doba godine u Čepinu.