22Lipanj2018

Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 44
Biciklom "obišla" Zemlju! FOTO: Lara Nadaždi
21 Listopad 2012 Written by 

Biciklom "obišla" Zemlju!

Malo smo računali, promjer Zemljine kugle je trenutno 40 008 km. Ivana Matišić je u pet godina prevezla 55 900 km. Srećemo je često, svi, kad se vozimo na relacijama Čepin - Osijek. I ljeti i zimi, po suncu i kiši. Naša sumještanka članica je biciklističkog kluba Osijek 2010 i otprilike već 16 godina aktivno vozi bicikli i život joj je postao nezamisliv bez njega.

- Kad sam na biciklu, osjećam se stopljeno s prirodom. Neponovljiv doživljaj. Tada, kada sam u pokretu više ništa nije bitno, samo ona ljepota prirode kroz koju prolazim. Često sam na relaciji čepin - Bilje, Baranja, Kopački rit, Ilok je najdalje što sam odvezla, to je cca. 90 km u jednom smjeru. Ivana ima 38 godina (Sretan rođendan Slavljenice!), trgovkinja je po zanimanju i zbog smjenskog rada, sve napore ulaže da se što aktivnije bavi biciklizmom. Iako je sasvim slučajno ušla u svijet bicikala i klubske vožnje, otkrila je kako pomoću bicikla mnoge stvari se u životu pojednostavljuju.

Ono je postalo njezino glavno prijevozno sredstvo. Kada se otisne na rutu prvo o čemu razmišlja jest sigurnost u prometu, a potom užitak u prirodi i svijesnost kako je ona predivna i prevažna da bi se gazila motornim ljubimcima. Iako su je mnoge neugodne situacije u prometu upozorile na što veći oprez ipak ne odustaje od svojih ruta vožnje. Priča kako joj se već nekoliko puta dogodilo da vozači auta preblizu je zaobilaze, te da su ona, a i druge kolege, završili na koljenima, padu u jarak i sl. ali tvrdi da obriše koljena i nastavi dalje.

Nekada, u dugim vožnjama, kada su snage na izmaku, osjeća buđenje instinkta za preživljavanje, iskonski nagon da uspije, poput čovjekove potrebe za vodom ili hranom. Jednostavno ne staje, već je nešto tjera naprijed. - Ne bih ni za što mijenjala bicikli! Možda ovim putem potaknemo stanovnike u suradnji s Ivanom za osnivanjem biciklističkog kluba, kao unapređenje sadržaja za kvalitetniji i zdraviji suživot te dodatnu aktivnost za djecu i mlade.