22Lipanj2018

11 Studeni 2014 Written by 

UČIMO VUKOVAR

U sklopu Pilot projekta „Posjeta Vukovaru osmih razreda“, nositelj kojega je Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“, 74 učenika i 5 učitelja Osnovne škole Miroslava Krleže, Čepin izveli su terensku nastavu u Vukovar 6. i 7. studenoga 2014. godine. Zadaća je ovoga oblika terenske nastave njegovanje sjećanja na žrtvu Grada heroja, učenje i poučavanje o domovinskom ratu, razvijanje domoljublja i zajedništva, te druženje s vršnjacima iz drugih krajeva Republike Hrvatske.

U pratnji stručnih vodiča JU „MCDR VUKOVAR“ učenici su prisustvovali prezentaciji na temu Domovinskog rata i Bitke za Vukovar, razgledali centar grada, posjetili Gradski muzej, te obišli sva mjesta Memorijalnog Vukovara. Terenska nastava završila je edukacijom na temu „Škola mira“ i kvizom za učenike. U oba dana JU „MCDR VUKOVAR“ za učenike je organizirala prijevoz i prehranu.

U znak zahvalnosti na poziv za sudjelovanje učenika u ovom hvale vrijednom pilot projektu, škola Miroslav Krleža je, uoči odlaska na terensku nastavu u Vukovar, provela humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za Socijalnu samoposlugu u Vukovaru. Vijeće roditelja je donijelo zaključak da se u ovu humanitarnu akciju uključe svi učenici, roditelji i radnici škole. Akcija je provedena 3. i 4. studenoga, a prikupljeno je 42 kutije trajnih prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština. Roba je uz popis svih proizvoda, uručena radnicima Socijalne samoposluge 6. studenoga, 2014. godine. Voditeljica Socijalne samoposluge neizmjerno je zahvalna na ovoj pomoći svim učenicima, roditeljima i radnicima škole, ugodno se iznenadivši količinom prikupljene robe. Svi učenici i djelatnici su ponosni i obliveni osjećajem zadovoljstva što su pomogli ljudima u potrebi.   

Ovako osmišljena terenska nastava dobila je još jednu dimenziju. Osim poučavanja o domovinskom ratu, razvijanja domoljublja i zajedništva, njegovanja sjećanja na žrtvu Grada heroja dobila je i dimenziju empatije i moći darivanja.

Josip Ambroš