24Travanj2018

Arhiva vijesti

U Klasu se stvaraju i slikari i umjetnička djela

Dvadesetak aktivnih slikara Slikarske amaterske udruge Klas Čepin od svog osnutka 2002. godine oplemenjuje kulturni život u Čepinu. Svakog vikenda umjetnici se okupljaju u prostorijama Udruge na nogometnom igralištu NK Klas Čepin u Neretvanskoj ulici na Ovčari. Slikar Daniel Jakovljević, koji je i tajnik Udruge, pojašnjava da su njihova okupljanja zapravo stvaralačka druženja u opuštenoj atmosferi , bilo da se slika u prostorijama Udruge ili u prirodi, a imaju i terapeutski učinak na mnoge, koji rado dolaze samo gledati kako nastaju slike. Na takvim druženjima neki su počeli i crtati, a sada su stasali u slikare čiji su radovi cijenjeni.

- Upravo je završena tradicionalna likovna kolonija, na kojoj su sudjelovali brojni akademski i slikari amateri iz Hrvatske i inozemstva. Naslikano je stotinjak slika, što je velik doprinos umjetnika našoj Udruzi. U prosjeku slikar nacrta od dvije do četiri slike, a neke od njih zadržavamo u fundusu sudionika kolonija. Dio će djela, kao i ranijih godina, biti darovan u humanitarnim akcijama - kaže slikar Siniša Špiranović, predsjednik SAU Klas, napomenuvši kako su upravo izložili radove s posljednje kolonije, koji se mogu vidjeti u Udruzi.

- Imamo potporu Općine Čepin, čime nam je olakšana nabava slikarskih platna i boja, nešto sami financiramo, ali nam pomažu i drugi sponzori. I mi rado pomažemo drugima sponzorirajući humanitarne akcije. Tako smo donirali slike u akcijama organiziranim za pomoć gradnji crkve u Bogdanovcima, kupnju color doplera za Kliničku bolnicu Osijek, za pučku kuhinju, starački dom, oslikali smo prostorije dječjeg vrtića, veliko platno za "Čepinske suncokrete"... Često sudjelujemo i na drugim kolonijama pa smo tako slikali u Slavonskom Brodu, Donjem Miholjcu, Našicama, Klakaru, Popovači, Lovasu, Slatini, Stubičkim toplicama, Novom Marofu, Valpovu... - priča Špiranović. Za dodatne se informacije zainteresirani za učlanjenje u Udrugu mogu javiti na kontakt-telefon 098/982 5607, a vrata Udruge Klas otvorena su ne samo Čepincima nego i stanovnicima drugih mjesta.

U Klasu crtanju rado podučavaju i najmlađe, a Daniel Jakovljević upravo organizira radionicu u osječkom Likaru za one koji žele kreativno provoditi slobodno vrijeme. Radionice se uglavnom održavaju na nekako krut način. Polaznicima se prenosi znanje o slikarskim tehnikama i tko zna da li se ljudi slikarstvom nastave baviti. Moja radionica bit će otvorena svima koji slikarstvo žele učiti na malo drukčiji način, a u radionicu se mogu uključiti svi, bez obzira na starosno dob - najavljuje slikar Jakovljević.
(Glas Slavonije)